ACTIVITATS 
Comencen els assajos de la 39a edició del Misteri de la Selva
Es tracta de la representació del drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica
Macià Grau 09/07/2018

El dijous passat, el municipi de la Selva del Camp (Baix Camp) va donar el tret de sortida als assajos de la que serà la 39a edició del Misteri de la Selva. Ho va fer amb les habituals proves de cant, que reuniran de forma regular més d’un centenar d’actors i actrius del poble des d’aquesta setmana fins al dia de la posada en escena, que es farà com cada any els dies 14 i 15 d’agost. Els assajos serviran a tots els participants per recuperar les tornades que fa un any que no cantaven, i culminaran amb l’assaig general previst pel 12 d’agost, en el qual tot haurà d’estar llest per a la representació.

El drama sacre assumpcionista més antic d’Europa

El Misteri de la Selva és una Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria feta a partir d’un document original del segle XIV, fet que el converteix en el drama assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica que ha arribat sencer fins a nosaltres.

Una de les seves principals característiques és que la major part de l’obra és cantada a “capella”, és a dir, sense cap acompanyament musical, cosa que ajuda a ressaltar la qualitat i riquesa lèxica del text original en català, i a la mateixa vegada fa que siguin necessaris molts assajos per aconseguir l’entonació adequada. En el manuscrit original, hi ha nombroses indicacions sobre les músiques a interpretar, amb criteris d’adequació a cada moment escènic i que tots els directors sempre han respectat per tal d’apropar l’obra el màxim possible a la representació que es feia el segle XIV. Tota la música pertany al repertori gregorià o polifònic dels segles XIII i XIV, i la majoria dels cants són interpretats amb la mateixa tonada que indica la consueta del manuscrit.

Des de la primera representació del Misteri de la Selva l’any 1980, la gent del poble ha participat de forma altruista per fer-ho possible, i ha fet que actualment el Misteri de la Selva sigui ja tot un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya.

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET