EDITORIAL 
Amazònia i ecologia integral
Redacció 10/07/2018

Ja s’està preparant el Sínode de Bisbes per a l’Amazònia —la gran regió de la part central i septentrional de l’Amèrica del Sud que comprèn la selva tropical de la conca del riu Amazones. Se celebrarà l’octubre del 2019 amb el tema «Nous camins per a l’Església i per a una ecologia integral». Aquest darrer concepte, desenvolupat per Francesc en el quart capítol de la Laudato Si, implica dedicar temps per recuperar la serena harmonia amb la Creació, per reflexionar sobre el nostre estil de vida i els nostres ideals, per contemplar el Creador que viu entre nosaltres i que ens envolta... I, en canvi, l’Amazònia, a ulls del primer món, des de fa mig mil·lenni s’ha contemplat amb una mirada interessada, com un rebost inesgotable de recursos per satisfer les pròpies necessitats i fer-hi els negocis més suculents. Com a conseqüència, s’han ignorat les persones, se n’ha menystingut les cultures i s’han convertit en mà d’obra barata i rebutjable. Per això avui a l’Amazònia s’hi acumulen les xacres de la pobresa i el deteriorament del mitjà natural que en els darrers cinquanta anys s’ha menjat un 17% de la riquesa del territori. Segons Francesc, hi ha «propostes d’internacionalització de l’Amazònia que només serveixen els interessos econòmics de les corporacions transnacionals» (LS, 24) i el text de preparació del nou sínode denuncia un neocolonialisme ferotge, alerta de les amenaces sobre la riquesa de la selva i dels rius i condemna l’expulsió dels nadius.

Els missioners que entrevista en exclusiva la nostra redactora Rosa María Jané al Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana, donen testimoni que l’Església amazònica ha estat valenta i profètica des del principi i, ara que apareixen noves formes d’agressió tecnològica, humana i econòmica, ha de fer sentir amb força la seva paraula. Expliquen els grans valors dels indígenes, el pregon respecte a la Mare Terra amb la qual estableixen una relació sagrada; tenen una visió comunitària com a forma d’entendre la vida quotidiana i comparteixen una preocupació comuna dels uns envers els altres. En una Església amb rostre amazònic i indígena, els protagonistes han de ser aquells mateixos que viuen a la regió i les llengües indígenes en les celebracions han de ser presents fins a les regions més aïllades.

Cal que siguem conscients que habitem la casa comuna que és la Creació, i que des d’ara preguem pels fruits d’aquest Sínode.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET