ESGLÉSIA CATALUNYA 
El llegat del monestir de Sant Daniel ja és consultable en línia
La Universitat de Girona digitalitza 1.800 pergamins del cenobi que daten d’entre els segles X i XIV
Redacció 10/07/2018

Aquest dilluns s’ha presentat al monestir de Sant Daniel el projecte de digitalització dels gairebé 1.800 pergamins que formen part del llegat del cenobi, i que daten d’entre els segles X i XIV. El projecte, que està encara en una primera fase però està previst que finalitzi els propers mesos, ha estat possible gràcies als tècnics de la Universitat de Girona (UdG), que han escanejat tots els documents de l’arxiu i ara els estan penjant en línia un per un. Actualment els investigadors d’arreu del món ja en poden consultar més de 1.000 a la biblioteca de la Universitat, i ho poden fer a més en català, ja que cada document s’ha traduït del llatí al català i també s’ha geolocalitzat.

Tal com ha explicat a la presentació del projecte la directora de la biblioteca de la UdG, Àngels Merino, tot aquest llegat que s’està posant a la xarxa permetrà fer “una nova mirada” a la història del monestir, i aprofundir en la seva evolució al llarg dels segles. I és que aquesta serà la primera vegada que tots aquests pergamins sobrepassin els murs de l’arxiu del monestir, i que documents com per exemple el fundacional del cenobi els puguin consultar tots els investigadors que ho vulguin.

Aquesta iniciativa forma part de la celebració del mil·lenari del monestir de Sant Daniel, una efemèride que es va començar a commemorar l’any 2015 i que finalitzarà a l’octubre d’aquest any. Com ha explicat el rector de la UdG, aquest projecte és “l’exemple d’una col·laboració d’èxit”, i que “posa a disposició de tot el món pergamins de 1.000 anys d’història”.  

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET