Joan Pallarès i Daniel Arasa, amb Joan Antonio Muntanya, han participat aquest dimecres en 'El Mirador'
SOCIETAT 
Arasa: "Cal dignificar les tombes, però sense fer batalla política"
Joan Antonio Muntanya anuncia un acte institucional per a aquest dissabte a Corbera pels 80 anys de la Batalla de l'Ebre
@IgnasiMiranda 18/07/2018

L'historiador i estudiós de la Batalla de l'Ebre Joan Pallarès, el periodista i investigador sobre la Guerra Civil i el franquisme Daniel Arasa i el president de l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre, Joan Antonio i Muntanya, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de reivindicar la pau i la reconciliació després de fets com la Batalla de l'Ebre, de la qual es compleixen 80 anys el proper 25 de juliol. Antonio i Muntanya ha anunciat que "es farà aquest dissabte, a les 19.00h a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, l'acte institucional de commemoració, amb la presència ja confirmada del president Quim Torra i la consellera de Justícia, Ester Capella". D'altra banda, ha destacat que "la finalitat principal del Poble Vell i l'associació és fer pedagogia de la pau, sense dubte, motiu pel qual el lema de la commemoració Corbera d'Ebre, poble vell, monument de la pau, on s'escolta el silenci".

Arasa ha recordat que "la Batalla de l'Ebre és la més important de la guerra, amb més víctimes i on moren més catalans, la majoria republicans". En aquesta línia, ha destacat que "va ser la puntilla del franquisme per guanyar la guerra i, amb aquest enfrontament, la moral republicana cau del tot i després les tropes franquistes ja no troben resistència". El periodista ha assegurat, en un altre moment, que "cal recuperar la història i dignificar les tombes de les persones d'uns i altres, però sense convertir això en batalla política i en agressivitat o odi". Pallarès, per la seva banda, ha elogiat el llibre El Ebro en llamas, de Daniel Arasa, que ha definit com "el millor que s'ha escrit sobre aquella batalla", que ha qualificat "d'absurda i xoc fratricida que es podria haver evitat". També ha comentat que, "des de fa més de 50 anys, els requetès del Terç de Montserrat van recuperar homenatges als caiguts dels dos bàndols i, més tard durant els anys 70, actes organitzats per la Lleva del Biberó van estar oberts a la presència de qui volgués anar-hi, d'un costat i de l'altre".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 18 de juliol.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET