UN NOU LLINDAR 
Fer-nos creïbles
Sebastià Taltavull 24/07/2018

«Per les obres els coneixereu.» «Les paraules se les emporta el vent.» «Diuen i no fan.» Tot això ho sentim dir amb freqüència i som molt sensibles a valorar el testimoni, la coherència personal, la sinceritat, la unitat de vida. La raó és que l’exigència comença per un mateix. No ens podem aprofitar de ningú emparant-nos en el xantatge d’imposar a un altre allò que un no està disposat a fer per a ell mateix.

«La transparència dels fets prové d’una gran llibertat interior i deixa la consciència ben tranquil·la. El bé mai no s’imposa, es contagia amb el testimoni.»

Fixem-nos-hi. Conten que, a l’Índia, una mare molt preocupada per la seva filla va anar a veure Mahatma Gandhi perquè l’aconsellés què havia de fer. Volia que parlés amb la seva filla perquè no deixava de menjar dolços i això li era molt perjudicial per a la salut. Gandhi va accedir a parlar amb aquella jove de molt bon gust, però va dir a la seva mare que no ho faria fins després de tres setmanes. Aquella mare va sortir un poc decebuda i contrariada. Després de tres setmanes li va dur la seva filla i Gandhi la va rebre, va parlar amb ella i tot va anar molt bé. La mare, però, presa de curiositat, no va partir sense demanar-li per què havia esperat tres setmanes a rebre la seva filla i parlar amb ella. Gandhi, amb to humil, li va dir: «Era jo qui necessitava tres setmanes per treure’m el mateix defecte.»

La transparència dels fets prové d’una gran llibertat interior i deixa la consciència ben tranquil·la. El bé mai no s’imposa, es contagia amb el testimoni. Per això, Jesús és tan contundent quan a l’Evangeli diu: «Treu-te primer la biga del teu ull i llavors hi veuràs prou clar per treure la brossa de l’ull del teu germà» (Mt 7,5). El papa Pau VI, aplicant-ho a molts aspectes de la vida, ho va concretar dient que «l’home contemporani escolta més de grat els testimonis que els mestres, i si escolta els mestres és perquè són testimonis» (EN 41).

Que bé quan amb humilitat l’única intenció és ajudar que cadascú sigui ell mateix, sense renunciar-hi; que bé si ningú no és forçat a claudicar dels seus legítims principis; que bé si, essent transparents, ajudem que els altres també ho siguin.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET