EDITORIAL Foto: Agustí Codinach
Secularització i secularisme
Redacció 31/07/2018

És un lloc comú afirmar que, més que una època de canvi, vivim un canvi d’època. Estan emergint uns temps nous: els avenços cien- tífics ràpids, les noves maneres de comunicar-nos, de relacionar-nos, de conviure, la gentrificació, la immediatesa, la mobilitat, la tendència creixent a viure en grans ciutats, l’impacte que exerceixen els famosos en les masses, l’utilitarisme, el debilitament dels referents, venen acompanyats des de fa anys d’una creixent secularització.

Per als historiadors secularització vol dir, en rigor, la separació entre l’Església i l’Estat. Però aquest procés està relacionat amb un fe- nomen més ampli: el secularisme (de secular: «mundà», «terrenal», per oposició a espiritual), que s’entén com la tendència a ignorar o a negar els principis de la fe i la religió en la interpretació del món i de l’existència. Un món on Déu no hi és (ateisme teòric i pràctic, agnosticismes, escepticisme...) o bé ha creat el món i se’n desentén (teis- me). En deriva el sistema moral laic (introduït a mitjans del segle XIX per George Jacob Holyoake) que interpreta i ordena la vida d’acord amb els principis de la raó, sense recórrer a la fe en Déu.

L’historiador de l’espiritualitat Melquiades Andrés Martín, prevere (1916-2014), els darrers anys de la seva vida afirmava que la secularització ja no li importava, que el que volia saber era on havien marxat les persones quan havien abandonat l’Església per anar-les a cercar. Es referia als nous fòrums, a les grans superfícies, als estadis, als platós de televisió... El movia la compassió del Senyor quan es mirava les multituds i constatava que eren «com ovelles sense pastor».

En aquesta mateixa línia, en aquest número de Catalunya Cristiana, Joan Estruch, Miquel Calsina i Daniel Palau, de la mà de la cap de redacció Carme Munté, reflexionen amb honestedat des de la sociologia i la pastoral sobre aquest fenomen complex i alhora donen pistes perquè aquest context, gens fàcil, esdevingui una oportunitat enriquidora.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET