EDITORIAL Foto: Oscar Bardají
Escarré 50 anys després
Redacció 07/08/2018

Enguany fa cinquanta anys de la mort de l’abat de Montserrat Aureli Maria Escarré, que finà a la Clínica Plató de Barcelona el 21 d’octubre del 1968 als seixanta anys.

Francesc Escarré i Jané havia ingressat al monestir el 1923 i fou ordenat de prevere deu anys després. El 19 de juliol del 1936, arran de l’esclat de la Guerra Civil —que havia de delmar dolorosament la seva comunitat—, passà a Itàlia gràcies a la protecció de la Generalitat. El 1938 anà a Saragossa i el gener de l’any següent, avançant-se amb enginy i rapidesa a les tropes de Burgos, va retornar amb uns pocs monjos a Montserrat i va evitar la intervenció d’un comissari polític que hi hauria introduït una comunitat forana. Elegit abat el 1946, impulsà la restauració física i espiritual del monestir i el santuari, i amb visió de futur envià monjos a formar-se fora. Acollint la iniciativa del P. Adalbert Franquesa impulsà l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat (1947). Les Festes que se celebraren en aquesta avinen- tesa impulsaren la reconciliació i la reafirmació de la identitat catalana. En unes declaracions enregistrades als seus darrers temps, l’abat Escarré manifestava la seva sintonia amb Joan XXIII i amb Pau VI, apostava pel diàleg amb els no creients i assegurava: «El seglar viu intensament l’Església amb un coneixement més complet que el que podem tenir nosaltres, religiosos i sacerdots. Són perfectes cristians. Són homes madurs. Potser Déu ha permès que no tinguem gaire vocacions per anar al seglar, que també ha de governar l’Església.»

En aquest número de Catalunya Cristiana, dos monjos que hi estigueren molt a prop, el pare Pius Tragan i el pare Hilari Raguer, revelen dimensions inèdites de la vida d’aquest polèmic prelat, com ara els veritables motius que el por- taren a l’exili o les seves darreres paraules.

A la seva làpida es llegeix: «Aureli M. Escarré. Abat restaurador de Montserrat, servent fidel fins a morir de l’Església i de Catalunya.»

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET