AQUESTA SETMANA 
Per conèixer la història de veritat
Comentari del llibre "Sixena: la croada de la memòria"
Pere Fàbregues 20/08/2018

He gaudit d’aquest llibre en la seva tercera edició, fet que cal remarcar, perquè la primera edició és d’aquest any, i aquest fet no és freqüent en llibres que estan entre els d’història, política i un bon pessic d’humor, almenys en les seves formes.

En la definició del llibre que trobareu a la contraportada ja ens avisa que aquest no és un llibre sobre la guerra de l’art i que cal superar el conflicte entre Catalunya i Aragó per les 97 peces artístiques que tantes pàgines i pantalles han omplert darrerament. La cosa va més enllà.

El relat, ben documentat, va a fons i, tal com diu el títol, és una autèntica croada a favor de la memòria que ens han volgut canviar amb nocturnitat o encara pitjor, amb enganys i força mala fe.

L’autor ens enfoca bé el tema i ens fa veure de quina manera tan miserable ens volen fer passar per quasi lladres els qui van salvar i restaurar aquestes peces. Tot un muntatge per distreure l’atenció del nucli en què es demostra que Sixena és la prova, o una altra demostració, de com s’han fet, de malament, o amb mala intenció, les accions reivindicatives d’unes obres d’art, quan el que hi ha és una lluita entre el record i l’oblit d’aquest monestir-frontissa, entre Catalunya i Aragó, on les lluites de reis, prínceps, comtes, fins a papes i tot un món de personatges i d’interessos van destrossar els futurs normals dels pobles afectats. Aquí és on rau la història de veritat.

L’obra escrita amb una habilitat literària exquisida, té, pel meu gust, un excés d’ironia que pot distreure la lectura punyent i seriosa que demana el tema. He de reconèixer, però, que aquest sentit de l’humor ens salva d’una amargor que ens podria dur a un enuig poc útil. Potser el mateix autor, amb el material que arriba a tenir, ens podria obsequiar amb un nou llibre només de dades històriques i documentació concreta, però això ja són figues d’un altre paner... o del mateix.

Lectura imprescindible per a qui vulgui conèixer en profunditat aquesta nostra història.  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET