EDITORIAL 
El bisbe Carrera i «Catalunya Cristiana»
Redacció 25/09/2018

En aquest número de Catalunya Cristiana publiquem un suplement especial en record del bisbe Joan Carrera i Planas, auxiliar de Barcelona, en el desè aniversari de la seva mort. Una dècada dona ja una certa perspectiva del seu ministeri, del seu paper en el món de la cultura i, en concret, de la comunicació.

Mossèn Joan ja de jove va apostar pels mitjans escrits a l’Hospitalet de Llobregat i a Badalona, on s’integrà de seguida en la redacció de la revista Aubada. A banda de les moltes publicacions ciclostilades quasi clandestines que circulaven en els anys de la dictadura i on s’endevina la seva mà.

Des de primera hora va col·laborar a Catalunya Cristiana. El fundador del setmanari Joan E. Jarque ha explicat que anaven alternant-se els editorials. El P. Bernabé Dalmau, en l’acte commemoratiu que es va celebrar a Montserrat l’11 de juliol passat, va recordar que, en una visita que va fer al nostre setmanari, va demanar al director que no es prescindís mai de la columna Ara mateix de Joan Carrera. Són un miler llarg d’articles que en el decurs de 25 anys va escriure setmanalment, primer com a mossèn, més endavant com a bisbe, recopilats i presentats per Joan E. Jarque i editats a La Magrana (2010).

El 1989 quan Catalunya Cristiana portava deu anys de trajectòria i cinc-cents números, mossèn Joan escrivia en la seva columna un article gairebé programàtic on afirmava que el nostre setmanari treballa «al servei d’aquest espai pastoral català [encertada denominació] i ho fa no des d’una idea particular d’Església, sinó des de la comunitat real, amb la seva jerarquia i el seu poble i amb un gran respecte per tots i cadascun dels colors i dels matisos que formen el seu mosaic. El seu missatge i el seu objectiu són aquests, precisament: que dins la Catalunya popular i dins la Catalunya política i dins la Catalunya cultural i dins la Catalunya econòmica i dins la Catalunya esportista... hi ha una Catalunya cristiana: un petit i alhora un gran llevat que ens cal dinamitzar».

El 1991, quan Carrera fou consagrat bisbe, també Mons. Jarque es va ocupar de dissenyar el seu anell episcopal seguint el disseny de la capçalera del setmanari: quatre barres i la creu [vegeu la imatge a la pàg. XII del suplement especial]. El va realitzar el joier Manel Tena i fou ofrena dels lectors del setmanari. Més endavant, el mateix bisbe va arribar a oferir el seu segell tan preuat per ajudar a finançar Ràdio Estel, una oferta que refusà amablement l’aleshores directora Teresa Pou.

El 2006, arran de la Jornada Mundial de les Comunicacions (avui incomprensiblement preterida en les nostres diòcesis), el bisbe Joan opinava que «seria bo aprofitar-la per ajudar les persones a integrar en una perspectiva d’humanisme cristià les noves tècniques de comunicació».

A tots els qui fem possible setmana rere setmana aquesta revista, ens dona molta força recordar el coratge del bisbe Joan i ens encomanem a la seva intercessió.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET