EDITORIAL 
Pare Sosa, general proper
Redacció 02/10/2018

El P. Arturo Sosa, general de la Companyia de Jesús, ha visitat Barcelona i Manresa. Ha estat una visita fecunda. Nascut a Veneçuela, és un home excepcional: culte i compromès, bon coneixedor de l’Església i del món, amb una mirada universal i un discurs serè, profund i ponderat. Un home senzill i proper. Va tenir la gentilesa de concedir-nos una llarga entrevista a Catalunya Cristiana i a Ràdio Estel que publiquem en aquest número. Vam conversar del món, de l’Església i de molts aspectes d’actualitat. També de la Companyia avui, del cos apostòlic que formen els jesuïtes i els laics. Dels vincles profunds que uneixen els membres de la Companyia, encara que es trobin dispersos pel món. Vam parlar de reconciliació i de justícia. Reconciliació entre nosaltres com a éssers humans i amb la naturalesa i, per tant, amb Déu. D’una injustícia que s’ha fet estructural. Bon coneixedor d’Ignasi de Loiola i dels seus primers companys, el P. Sosa va explicar que els exercicis espirituals avui s’han rescatat i, adaptats en profunditat, s’han multiplicat de manera creativa a les perifèries i continuen vius arreu del món, impartits de manera personalitzada per jesuïtes i altres religiosos. També va parlar amb afecte del papa Francesc, llatinoamericà com ell mateix, va dir que el seu llenguatge és propi d’un de tants cristians que s’han pres seriosament el Vaticà II. I es referí també a la campanya mundial que avui hi ha orquestrada contra ell.

Un tema que es va repetir en l’acte públic celebrat a l’església dels jesuïtes del carrer de Casp fou el de la secularització. El pare Sosa creu amb encert que havíem idealitzat la cristiandat —per cert, poc cristiana— i es pregunta si no contribuirà a un procés d’alliberament de ser cristians de manera automàtica i ens posarà en el terreny de la llibertat.

Opina que el cristianisme és molt «pretensiós» perquè s’encarna i enriqueix qualsevol cultura humana. I a la llum de l’aproximació que estem vivint amb la Xina, es va referir a dos jesuïtes del segle XVI-XVII: Mateo Ricci i Diego de Pantoja, als seus esforços per la inculturació, per aprendre la cultura i a la quantitat de gramàtiques que els missioners escriviren per comprendre les llengües.

En un moment de l’entrevista, el pare Sosa es va emocionar. Fou en parlar-li de Veneçuela, el seu país natal, que està patint tant. Va animar els veneçolans que viuen i treballen entre nosaltres a no perdre l’esperança. Certament ell, l’encomana.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET