ACCIÓ SOCIAL Foto: Agustí Codinach
Càritas Catalunya demana mesures urgents contra la pobresa
Anna Roig, en la presentació de la Memòria 2017: «L’ascensor social no té parada a les plantes més baixes»
Carme Munté Margalef 31/10/2018

«La pobresa es cronifica i els nivells de vulnerabilitat cada vegada són més elevats», ha manifestat Raquel Carrión, representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya. L’any 2017 fins a 321.287 persones es van beneficiar de l’acció social de les Càritas de Catalunya, un 11% menys que el 2016. Menys gent atesa, sí, però processos d’acompanyament més llargs, més intensos i més extensos. Cada persona atesa rep una mitjana de 9 intervencions perquè les problemàtiques són molt complexes, especialment les que afecten les necessitats bàsiques, l’habitatge i la feina. Problemes estructurals que, tal com demana Càritas Catalunya, necessiten també solucions estructurals i de país. Per això calen mesures urgents.

Segons aquesta entitat que aplega les deu Càritas diocesanes de Catalunya, cal una nova reforma laboral que trenqui amb el problema de la precarització del món del treball; cal també afavorir l’accés a un habitatge en condicions, per això demana que l’actual 2% d’habitatge social passi a ser del 15%; cal que la renda garantida de ciutadania arribi a tothom que la necessiti i que sigui compatible amb altres ajudes; cal també que els ajuntaments compleixin amb la seva obligació de garantir l’empadronament.

Aquestes són les demandes de Càritas Catalunya basades en el seu dia a dia i en el perfil de les persones ateses: un 25% no té una llar digna i un 80,78% està a l’atur o busca feina. El 19,22% de les persones ateses té feina, però generalment és precària.

Així mateix, el 61,10% són famílies amb fills. Per això és important trencar amb la transmissió intergeneracional de la pobresa. «L’ascensor social no funciona de manera adequada i no té parada a les plantes més baixes», ha manifestat Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya. Una dada per a la reflexió: 8 de cada 10 persones que han patit greus dificultats econòmiques en la infància o l’adolescència les reviu avui com a adult.

El 21% del total de persones ateses a l’Estat espanyol

La presentació de la memòria de Càritas Catalunya ha estat presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i responsable de la Pastoral Social de la Conferència Episcopal Tarraconense. Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, ha destacat l’aposta clara de Càritas per l’economia solidària i per combatre problemàtiques com són les addiccions o la manca d'habitatge.

Roig també ha destacat que l’acció social de Càritas Catalunya suposa el 21% del total de persones ateses per les Càritas d’arreu de l’Estat espanyol. I ha manifestat que «l’acció de Càritas té sentit quan es transforma en garant de la justícia i tutela de la caritat inclusiva». 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET