EDITORIAL 
Gentrificació
Redacció 06/11/2018

Cada vegada som més conscients que un dels majors problemes socials del nostre temps és el de l’habitatge. És un tema complex on hi concorren multitud de factors: un dels fenòmens que avui pateixen les grans ciutats és el de la gentrificació. Vet aquí un anglicisme que fa un temps que circula entre nosaltres i que convé conèixer per explicar com canvien les ciutats i quines conseqüències tenen aquests canvis. La gentrificació no és com algú pot pensar erròniament una major concentració de població urbana sinó el procés de transformació d’un espai urbà deteriorat o en decadència a partir de la reconstrucció o de la rehabilitació dels edificis amb unes altures més grans que les que existien abans. Sovint veiem com en nuclis antics, de carrers estrets i sovint insalubres, s’obre una gran plaça: naturalment això representa un esponjament del barri, però alhora els edificis circumdants queden desproporcionats i visualment i estèticament requereixen una major altura que els que existien abans. Això provoca un augment dels lloguers o del cost habitacional d’aquests nous espais. El fet provoca que els residents tradicionals abandonin el barri i que se situïn en d’altres de més perifèrics i l’espai rehabilitat sigui ocupat per classes socials amb més capacitat econòmica que els permetrà abordar aquests nous costos. La gentrificació també s’utilitza per analitzar aquesta situació respecte d’usos comercials i de serveis que va relegant els petits negocis. És un progrés aparent, perquè també té un impacte negatiu. Quan el poder es concentra en un lloc, expulsa els humils a les perifèries.

La gentrificació rau en la denúncia que Enric Canet, escolapi, fa en el Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana, parlant del Raval: «Els poders econòmics volen que el barri es degradi, perquè d’aquesta manera, un cop netejada la púrria, els preus pujaran…» També la teresiana Maria Victòria Molins es refereix a les conseqüències d’aquests canvis d’habitatge quan parla de la compartimentació de pisos en petites habitacions amb lloguers abusius.

El papa Francesc, al Congrés Internacional de les Grans Ciutats, afirmava que tenim necessitat d’altres «mapes», d’altres paradigmes que ens ajudin a reposicionar el nostre pensament i les nostres actituds i, també, la nostra mentalitat pastoral. Analitzar a fons les conseqüències de la gentrificació pot ser un ajut per comprendre els nous problemes de les grans ciutats.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET