EDITORIAL Foto: Centre Sant Jaume
Infants pobres
Redacció 13/11/2018

El Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana aporta una dada sorprenent: a Catalunya avui 348.600 nens i nenes viuen sota el llindar de la pobresa i, d’aquests, 204.000 en situació de pobresa severa. Nens i nenes que viuen en llars els ingressos de les quals estan per sota del 40% de la renda mitjana (uns 930 euros al mes per a una família de dos adults i dos infants). Aquesta pobresa ha passat d’un 12% el 2008 al 15,9% el 2016.

Un teixit sempre es trenca per la part més dèbil i els infants són la crisi de la crisi. Que hi hagués infants pobres al segle XIX era una injustícia flagrant; que n’hi hagi al segle XXI, amb recursos més que suficients, és un pecat estructural. El papa Francesc, a Amoris laetitia, 49, destaca la situació de les famílies sumides en la misèria, i afirma que a l’Església hem de tenir-ne una especial cura per comprendre, consolar, integrar.

El 2011 va néixer PINCAT (Plataforma d'Infància de Catalunya) que agrupa 21 organitzacions del Tercer Sector que volen fer visible la realitat de la infància al nostre país. Treballa per a la infància i adolescència a través de més de 900 entitats de primer nivell en els àmbits sociosanitari i de la salut, el lleure, l’acció social, l’educació i la formació i atenció a les famílies. Entre les organitzacions eclesials: Càritas Catalunya, la Fundació Pere Tarrés i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

A la darrera Jornada PINCAT: «Invertir en infància és garantir drets», s’afirmava que en lloc de veure els infants com a objectes de protecció, cal considerar-los subjectes de ple dret. Lourdes Gaitán, sociòloga i treballadora social, sostenia que hem de treballar per reconèixer els drets de la infància perquè són un col·lectiu que no es pot reivindicar ell mateix i avui falten associacions promogudes per menors d’edat. Tampoc no hi pot haver espais de participació infantil i juvenil sense figures adultes. El psicòleg, educador i periodista Jaume Funes afirmava que no hem d’invertir sinó que hem de finançar la infància per fer justícia i garantir oportunitats. En la mateixa línia, Paco Estelles, responsable de les Plataformes Socials dels Salesians de Catalunya, deia que sense un mínim finançament de la infància no hi ha humanitat i al nostre país, tot i que tenim un pacte per a la infància, no hi ha inversió suficient. Els pressupostos, en efecte, són la manifestació del compromís real d’una societat.

El 18 de novembre se celebra el Dia Mundial dels Pobres, instituït pel papa Francesc i dos dies després, el 20, el dia Universal dels Drets de l’Infant. Dues bones ocasions per reflexionar i buscar eines reals de compromís envers els petits mancats de recursos que viuen entre nosaltres.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET