PROGRAMES 
La tradició de menjar raïm ve de l'excedent que es va produir a Alacant
Com ja és tradició arriba cap d'any, i en aquesta data se celebra l'entrada de l'any menjant raïm quan sonen les dotze campanades
 31/12/2018

Xavier Orriols, músic i estudiós de la cultura popular, ha parlat avui al programa "A Primera Hora" i ha fet un repàs de les tradicions que es van celebrant al llarg de la festa de Nadal. "La tradició de menjar raïm per cap d'any ve d'un excedent d'aquesta fruita que es va produir a Alacant". I és que a l'estat espanyol la cloenda de l'any se celebra a la Puerta del Sol de Madrid i mentre sonen les campanades es va menjant el raïm. "Aquí es menja raïm però a Itàlia és tradició menjar llenties". Amb aquestes afirmacions Orriols, ha destacat que el país transalpí, té com a costum celebrar l'any nou amb llenties i no amb raïm com es fa aquí. "Un dels costums per aquesta data és posar-se una peça de roba de color vermell sobretot al sud d'Itàlia".

"Pel que fa a la resta d'Europa a França celebrava abans l'any nou durant el dia de Tots Sants i a Catalunya a l'època de Pere III el Cerimoniós se celebrava el nou any per Nadal les famílies es reunien fent un sopar de celebració".
Per acabar l'estudiós ha volgut destacar que el dia 31 de Desembre és " Sant Silvestre i s'adoren els animals. A Catalunya s'ha mantingut la festa dels Reis, i els regals i les joguines per als més petits, es regalen el dia 6 de Gener."

Pots escoltar el darrer programa de l'any AQUÍ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET