ESGLÉSIA CATALUNYA 
Respostes concretes de l’Església catalana davant de l’escàndol dels abusos sexuals
Es presenten diverses iniciatives per afrontar col·lectivament la protecció de la infància
Redacció 01/02/2019

En només dues setmanes, a causa de l’augment del nombre de denúncies per abusos sexuals, l’Església catalana s’ha convertit en el punt de mira de tots els mitjans de comunicació, que cada dia posen més en dubte la validesa de les mesures d’actuació que s’estan prenent. El que semblava un cas aïllat al monestir de Montserrat, es va convertir en el detonant perquè totes les víctimes d’abusos per part de membres de l’Església hagin decidit denunciar-ho i fer-ho públic, i és per això que l’Església ha decidit respondre a les acusacions amb transparència i humilitat.

En el cas de Montserrat, pocs dies després de la denúncia de Miguel Ángel Hurtado, la comunitat benedictina va anunciar la creació d’una comissió per estudiar tots els possibles casos d’abusos sexuals, formada per laics i pel monjo Bernat Juliol, que hi tindrà veu però no vot. A través d’aquesta comissió, les víctimes poden enviar un correu per denunciar o informar sobre algun tema relacionat amb els abusos a menors a Montserrat. Els darrers dies, fins a tres persones més han pogut utilitzar aquesta eina per denunciar casos com el d’Hurtado.

Pel que fa a la parròquia de Vilobí d’Onyar, on un mossèn apartat avui del sacerdoci ha estat denunciat per abusar sexualment de diferents menors, el bisbat de Girona també ha anunciat que es crearà una comissió, que encara no està concretada però que en una primera instància serà interna, i investigarà cada cas a fons.

A l’espera que el 22 de febrer els presidents de les conferències episcopals d’arreu del món es reuneixin amb el papa a Roma precisament per tractar el tema dels abusos sexuals, l’Església catalana ja està actuant per resoldre la situació i afrontar col·lectivament la protecció de la infància. Una mostra d’això la trobem en la jornada sobre la prevenció dels abusos a menors organitzada per la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), que se celebrarà a Barcelona el 19 de febrer. Aquesta jornada aplegarà els màxims responsables de les congregacions religioses de Catalunya i els responsables de cada bisbat, que treballaran juntament amb laics experts en el tema per fer front de manera col·lectiva a la protecció de la infància.

 

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET