EDITORIAL 
«Tu tens la clau»
Redacció 05/02/2019

Avui que els joves tornen a ser notícia arran de la recent Jornada Mundial de Panamà, no podem oblidar les situacions de risc en què es troben molts d’ells entre nosaltres. Projecte Home Catalunya és una ONG catalana creada el 1995 per al tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions. Des de la seva creació ha atès més de 22.000 persones amb problemes de drogues. Exerceix com a ONG de caràcter consultiu davant les Nacions Unides. Ara ha inaugurat a Tortosa «Tu tens la clau», una exposició itinerant de prevenció de drogues a les Terres de l’Ebre que durant el 2019 visitarà una dotzena de municipis d’aquelles contrades. Coorganitzada per la xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya, té com a objectiu conscienciar els més joves, i el conjunt de la població, sobre els riscos de les drogues.

La mostra vol fer reflexionar els joves sobre qüestions com ara les emocions, els valors o la comunicació, que poden incidir en el consum de les drogues. Es tracta d’oferir les claus per a una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc. Es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació. Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l’exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibles, perquè compten amb l’acceptació social, com ara l’abús del consum d’alcohol.

Des que Projecte Home va obrir el Servei d’Atenció de les Addiccions a les Terres de l’Ebre, el novembre de 2015, s’ha vist la importància de treballar en la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues en aquest territori, sobretot entre els adolescents i joves. L’última enquesta ESTUDES 2016/2017, del Ministeri de Sanitat, indica que entre els estudiants de 14 a 18 anys, en el darrer any, un 75,6% va consumir alcohol, un 34,7% tabac i un 26,3% cànnabis. Entre d’altres conclusions que mereixen atenció, hi ha l’increment de l’ús compulsiu d’internet o l’extensió de substàncies estimulants per millorar el rendiment en l’estudi sense recepta de cap metge.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET