EDITORIAL Foto: Infobae
Abusos: prevenció i dol
Redacció 19/02/2019

En diverses ocasions a Catalunya Cristiana ens hem fet ressò dels abusos d’eclesiàstics a menors. És sabut —encara que els grans mitjans de comunicació sovint ho obviïn— que la majoria d’abusos es produeixen al si de les famílies. Potser alguns dels abusadors han patit ells mateixos abusos quan eren infants o adolescents. Per tant, cal anar a l’arrel: tota tasca de prevenció hauria de començar ja en el si de la mateixa família formant-se en una relació de recíproca confiança, de respecte, de diàleg i de tendresa entre pares i fills, entre germans, entre avis i nets o amb d’altres familiars. No és fàcil perquè, entre d’altres aspectes, com sosté el teòleg Antoni Bentué, la cultura hedonista «va inflant el sexe com a valor desvinculat de l’amor humà». I les relacions de poder entren al cos. Els bisbes de la Tarraconense han assenyalat que una altra concreció de les mesures de prevenció és «la formació d’aquells a qui els seran confiades tasques de responsabilitat i educatives». A Xile —on aquest dolorós tema ha provocat una crisi eclesial sense precedents— tota persona que col·labori voluntàriament o remunerada en l’Església ha de tenir una formació bàsica en la prevenció dels abusos. El Consell Nacional de Prevenció d’Abusos i Acompanyament a les Víctimes imparteix la formació de formadors, perquè siguin ells mateixos els encarregats dins l’àmbit local de formar els agents pastorals i els fidels.

Els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya també han demanat públicament perdó a les víctimes, s’han solidaritzat amb el seu dolor i han anunciat que «l’Església actuarà amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment». Tot abús provoca un dol i si aquest dol no es pot expressar ni verbalitzar —de vegades durant molts anys— esdevé un dol major. És un dol, entre molts d’altres motius, perquè hi ha una pèrdua de la innocència i de confiança en aquell que havia esdevingut un referent. Per això el dol s’ha de saber acompanyar. Segons Maria Teresa Compte, politòloga, sociòloga i presidenta de l’associació Betània —creada recentment per laics catòlics per atendre víctimes d’abusos— «el repte és l’acompanyament i la curació, perquè hi ha moltes víctimes que han patit en silenci i fins i tot s’han revictimitzat».

El P. Arturo Sosa, general de la Companyia de Jesús, en la seva visita a Barcelona, en ser preguntat per aquest tema, recordava també la importància de no oblidar la misericòrdia; no fos cas que un zel excessiu per la denúncia i la penalització ens fes oblidar el perdó en totes les seves fases, també la de la reparació.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET