Presentació de la cimera davant dels periodistes
VATICÀ 
Mons. Scicluna: “El silenci i la complicitat són inacceptables”
Del 21 al 24 de febrer el Vaticà acull la cimera contra els abusos a menors
Redacció 19/02/2019

“La negació és un mecanisme primitiu, però ens hem d’allunyar del codi de silenci, trencar la complicitat perquè el silenci no és acceptable.” Així de clar s’ha manifestat l’arquebisbe de Malta i sotssecretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Mons. Charles J. Scicluna, en la presentació de la cimera vaticana La protecció dels menors en l’Església, que tindrà lloc del 21 al 24 de febrer. En aquesta reunió participaran els presidents de les conferències episcopals d’arreu del món.

Segons Mons. Scicluna, aquesta cimera és part d’un viatge començat pel Vaticà des de fa temps i que ara vol crear les condicions adients perquè hi hagi un seguiment concret dels bisbes quan tornin a les seves diòcesis.

Quan es tracta de la “protecció de la innocència”, ha dit, “no hem de rendir-nos. Necessitem trobar solucions que siguin cada vegada més apropiades per al problema” perquè “l’Església és un lloc segur per a tothom, especialment per als nens”.

L’arquebisbe de Chicago, el cardenal Blase J. Cupich, també ha participat en la presentació de la cimera vaticana i ha apuntat a “una nova albada pel que fa a la transparència”. Per al purpurat, els bisbes participants han d’entendre clarament quines són les seves responsabilitats.

Molts dels participants en la reunió, ha destacat el cardenal Cupich, s’han trobat amb les víctimes, tal com va demanar el papa Francesc, i cadascú “té les ferides al seu cor” dels qui van ser maltractats per alguns membres de l’Església.

Pel que fa a la possible publicació de dades i estadístiques sobre les víctimes d’abús i el comportament adoptat per membres de l’Església per afrontar el problema, Mons. Scicluna ha comentat que “no n’hi ha prou amb publicar les xifres, cal un estudi exhaustiu per donar-hi un context”.

Resposta global

Cadascun dels tres dies de discussió es dedicaran a un tema específic: la responsabilitat dels bisbes; la “rendició de comptes”, és a dir, a qui han de retre comptes els bisbes i els superiors majors dels ordes religiosos, i la transparència.

Els 190 participants escoltaran de dijous a dissabte tres informes diaris, seguits de preguntes i respostes, i treball en grup. Després hi haurà testimonis de supervivents i moments de pregària, en l’obertura i cloenda del dia.

El Papa obrirà els treballs amb una introducció i les tancarà diumenge amb un discurs després de la missa.

També s’ha activat una pàgina web (www.pbc2019.org) per desenvolupar iniciatives futures que s’anirà actualitzant periòdicament.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET