EDITORIAL 
Vigència de Mans Unides
Redacció 12/03/2019

Fa seixanta anys, un grup de dones d’Acció Catòlica —que havien conegut la penúria de la guerra civil i la postguerra— va decidir lluitar amb totes les seves energies per combatre la fam en el món. Així va néixer Mans Unides, una associació de l’Església que avui no ha perdut ni vigència ni actualitat i que continua ben viva, impulsant 570 projectes en una seixantena de països.

El cartell de Mans Unides d’aquest any —que veiem penjat a moltes parròquies— sorprèn per la falta de color que subratlla el dramatisme: en un paisatge rural de l’Índia veiem una jove amb mirada interrogativa. L’Índia és un país immens on les dones corren el perill de ser víctimes del tràfic de persones, de treball forçós, d’esclavatge sexual i de servitud domèstica. El missatge del cartell subratlla una triple paradoxa: que moltes dones al segle XXI ni són independents, ni estan segures, ni tenen veu. En pensar en les dones d’avui, generalment ens les imaginem formades i educades en la igualtat, que decideixen com volen viure, que saben el que volen, que tenen dret a veu i vot. En definitiva, que són dones lliures. Però no podem oblidar que aquest model de dona, en molts indrets del món, no correspon a aquesta realitat i Mans Unides ens ho recorda.

El cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella, que fou missioner a l’Àfrica durant un any, estima molt Mans Unides perquè durant setze anys en fou bisbe consiliari. En el decurs d’aquest temps, a més de les tasques inherents al càrrec, tant les pastorals com les de govern, ha visitat projectes de desenvolupament sustentats per Mans Unides a Moçambic i, recentment, a Madagascar.

Aquesta setmana dediquem el Primer Pla a Mans Unides. Un dels elements pedagògics d’aquesta Quaresma és l’almoina. Les que dediquem a Mans Unides van adreçades a projectes ben concrets dels arxiprestats de la Província Eclesiàstica de Barcelona. Per fer-se voluntari i/o soci de Mans Unides es pot trucar al 937 63 71 06 o mitjançant el web www.mansunides.org.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET