SOLIDARITAT 
Mor Jean Vanier, l’apòstol dels discapacitats mentals
Humanista reconegut va fundar les comunitats de L’Arca i el moviment Fe i Llum
Redacció 07/05/2019

Amb dolor i amb agraïment per la seva vida acomiadem Jean Vanier: filòsof, teòleg, escriptor, humanista i fundador de dues organitzacions internacionals consagrades a les persones amb una deficiència intel·lectual: L’Arca i Fe i Llum.

Els diferents testimonis que van conèixer Jean Vanier el defineixen com un apassionat per la humanitat i per la veritat, portador de pau i home de profunda compassió. La vida i obra de Vanier ens parlen del poder transformador de l’amor, del saber-se vulnerable, del perdó i de la simplicitat.

Jean Vanier va viure per als altres, al costat dels més febles, amb una invitació constant a superar l’egoisme i les pròpies ambicions per treballar en favor dels més necessitats.

Funda les comunitats de L’Arca, que ofereixen llars i tallers on conviuen persones amb discapacitat intel·lectual i sense en un ambient familiar. Actualment formen L’Arca 154 comunitats repartides pels cinc continents, de les quals 35 són a França, i són reconegudes com a establiments mèdics socials. Compta amb més de 10.000 membres.

L’altra gran obra seva, fundada amb col·laboració amb Marie-Hélène Mathieu, el moviment Fe i Llum, aplega grups de nens, joves i adults amb discapacitat, i les seves famílies i amics per compartir experiències, pregar i fer festa. Fe i Llum és una xarxa internacional d’ajuda mútua i de suport comunitari al voltant de les persones amb discapacitat mental. El moviment aplega milers de persones discapacitades a través de trobades comunitàries i familiars. Actualment compta amb unes 1.500 comunitats dins de 81 païsosd'arreu dels cinc continents.

Amb aquestes obres el missatge de Jean Vanier és molt clar: les persones que el món considera inútils i com un pes financer, són font de vida i poden dur-nos a realitzar en nosaltres la transformació per esdevenir éssers humans plens. En paraules seves: “L’única manera en la qual podrem viure plenament en aquesta comunitat humana és aixecant-nos amb tota la nostra fragilitat i el nostre patiment amb la finalitat d’obrir-nos als altres i no quedant-nos tancats en nosaltres mateixos."
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET