SOLIDARITAT 
Jean Vanier, «in memoriam»
Fundador de «L'Arche», ha creat desenes de comunitats per acollir persones amb discapacitat intel·lectual
Ignasi Ricart 09/05/2019

Jean Vanier va néixer el 1928, el quart d'una família de cinc fills. Ciutadà canadenc, va passar la infància a Anglaterra, on el seu pare era diplomàtic. El 1942, als 13 anys, es va unir al Royal Navy College de Dartmouth. 
El 1950 va renunciar a l’exèrcit per estudiar Filosofia i Teologia a l’Institut Catòlic de París. Després torna al Canadà per fer conferències al Saint Michael’s College de la Universitat de Toronto. 

Jean comença a interessar-se per la qüestió d’acollir persones amb discapacitat mental. Es va unir a Trosly-Breuil, a prop de París, a una institució per a trenta homes amb discapacitat mental.

 L’Arche: la història d’una reunió

 El 1964 va visitar l’asil psiquiàtric de Saint-Jean-les-Deux-Jumeaux, als afores de París, on va conèixer Raphael i Philippe, que tenien discapacitat mental. Tocat per la seva angoixa, Jean decideix viure amb ells. Va comprar una petita casa a Trosly per donar-los la benvinguda, un lloc que va anomenar «L’Arche», en referència a l’arca de Noè. Per a tots tres, és el començament d’una nova vida, radicalment diferent de tot allò que sabien fins llavors. 

També és l’inici d’una extraordinària aventura humana, perquè l’any següent neixen nous llocs de vida. Jean Vanier utilitza la bona voluntat per acompanyar-los en la seva tasca. Joves de França, Canadà, Anglaterra i Alemanya trien viure amb persones amb discapacitat mental. Neix així la Comunitat de L’Arca. 
El projecte s’estén ràpidament a altres països, a altres continents, com a Amèrica del Nord des del 1969, a l'Índia el 1970 o a Costa d’Ivori el 1974. A Catalunya, tenim la Comunitat del Rusc de Tordera (tenen l’embranzida i l’esperit de la Comunitat de l’Arca fundacional).

Ja al 1970, Jean Vanier va acollir conferències i recessos arreu del món per parlar de l’experiència de L’Arca, especialment amb els joves. Tocat per la humanitat que veu en la malaltia, el sofriment,  lluita perquè les persones amb discapacitat siguin considerades amb tota la seva dignitat com a éssers humans.

 Fe i Llum

 El 1971, durant una peregrinació a Lourdes, que va reunir 12.000 persones amb discapacitat intel·lectual, els seus amics i els seus pares, Jean Vanier funda l’associació Fe i Llum amb Marie-Hélène Mathieu.

Fe i Llum és una organització que té com a objectiu crear vincles d’amistat entre persones afectades per discapacitat mental. Reuneix cada mes aquestes persones, la família i els amics.

Des del juliol del 2010, Jean Vanier ja no tenia responsabilitats directes dins de L’Arca i Fe i Llum. Va viure simplement en una casa a Trosly, continuava intervenint en conferències, seminaris i escrivint i coescrivint llibres. «Afeblit pel càncer durant diverses setmanes», segons una declaració de L’Arche, Jean Vanier «ha mort tranquil·lament aquesta nit, envoltat per uns quants familiars». Era la nit del 6 al 7 de maig. Tenia 90 anys.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET