EDITORIAL 
Activistes perseguits, comunitats fortes
Redacció 21/05/2019

Els repetits assassinats d’activistes socials, especialment en països de l’Amèrica Llatina, és un dels escàndols poc coneguts i tractats del nostre temps. I aquestes morts, sovint martirials, solen anar precedides de difamacions, vigilància contínua, amenaces i tortura. Podríem dir que és un dels aspectes de la «guerra per parts» que denuncia el Bisbe de Roma, el papa Francesc. Hi dediquem el Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana.

Aquesta persecució es fa encara més cruenta quan s’adreça a les dones activistes que, com a líders socials, contribueixen a la construcció de la pau amb el seu geni propi, amb esperit de reconciliació i de perdó: aleshores es multipliquen i augmenten les situacions de difamació, amenaça a les famílies i agressions físiques.

Amb tot, quan una comunitat local queda òrfena de lideratge i no hi ha una figura que assumeixi la responsabilitat de la persona desapareguda, és tota la comunitat la que enforteix encara més la seva dinàmica col·lectiva. Es produeix l’efecte contrari dels qui cerquen crear por a les comunitats locals, ho asseguren veus autoritzades de l’Església.

Des de fa uns cinquanta anys les esglésies han assumit la causa dels pobles com a expressió de la causa del Regne i molts d’aquests activistes socials, dones o homes, sorgeixen de les comunitats de base i ha estat el seu compromís evangèlic el que els ha portat a vessar la sang per defensar la dignitat humana.

Aquestes pèrdues de germans i germanes nostres, fruit d’una persecució calculada i sistemàtica, haurien de ser més recordades i interioritzades en les catequesis, reunions de grups i pregàries de les nostres parròquies i comunitats cristianes. També aquests testimonis enfortirien els qui en les nostres latituds vivim altres menes de persecucions no per subtils ni incruentes menys reals ni doloroses. Per exemple, segons una investigació de la Universitat de Harvard, persones i grups que promouen els drets humans són el blanc repetit dels ciberatacs perpetrats per aquells que des de l’anonimat s’oposen a les seves campanyes.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET