Pixabay
SOCIETAT 
La contaminació asfixia el futur dels joves
Les organitzacions salesianes llancen el repte #PonteEnVerde
Missions Salesianes 05/06/2019

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes, la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco, Escoles Salesianes, Missions Salesianes, les ONG Joves i Desenvolupament, Solidaritat Don Bosco i Vols i el Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil han llançat el repte #PonteEnVerde amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

Amb aquesta iniciativa les organitzacions salesianes volen que la xarxa es pinti de verd pel futur dels joves, per una ecologia ambiental, econòmica i social; per una ecologia de la vida quotidiana, i per una ecologia guiada pel bé comú i la justícia entre generacions.

Els salesians i salesianes d’arreu del món treballen educant i formant la joventut perquè els joves gaudeixin d’un futur feliç. No obstant això, determinades “amenaces externes” poden tenir un greu impacte en el seu futur. I una d’aquestes amenaces és la contaminació atmosfèrica, tema central proposat per l’ONU per al Dia Mundial del Medi Ambient.

Diferents estudis demostren que la contaminació de l’aire afecta la salut física i mental de les persones. I aquesta afectació  negativa pot tenir una influència adversa en molts aspectes de la vida com les activitats quotidianes, les interaccions socials i els èxits educatius, especialment per a les nenes i els nens.

Aquestes influències els exposen a nombrosos problemes socials que els porten a l’exclusió i a l’explotació. Així, la contaminació de l’aire asfixia literalment el desenvolupament i el futur dels més joves. El Papa, en l’encíclica Laudato Si destaca que “l’exposició als contaminants atmosfèrics produeix un ampli espectre d’efectes sobre la salut, especialment dels més pobres, i provoca milions de morts prematures”. És a dir, uns set milions de persones moren prematurament cada any a causa de la contaminació atmosfèrica.

Francesc també recorda que “els joves exigeixen canvis i es pregunten com algú pot dir que construeix un futur millor sense pensar en la crisi ambiental i els patiments dels exclosos”.

Per això, Don Bosco Green Alliance, el col·lectiu d’organitzacions salesianes per empoderar els joves en la lluita contra el canvi climàtic i la defensa de la Casa Comuna, aprofita el Dia Mundial del Medi Ambient per fer que aquesta demanda dels joves sigui escoltada. “En aquest context donem suport als esforços dels joves per construir un futur millor i crear un ambient segur i solidari”, afirma Koldo Gutiérrez, director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET