ESGLÉSIA CATALUNYA 
La Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida, a punt d'entrar al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya
La Generalitat ja ha iniciat els tràmits que aproparan l'entitat a només un pas de la Declaració de Festa Tradicional d'Interès Nacional
Redacció 17/06/2019

Jordi Curcó, recentment elegit com a president de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, es va reunir el dilluns 10 de juny amb la tècnica en Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Rosa M. Canela, per conèixer quin és l'estat dels tràmits que han d'inscriure la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Aquesta festa, que se celebra el 24 de juliol, consisteix en una prosessó pels carrers de Lleida on s'acompanya la imatge de Sant Jaume amb fanalets de llum, per fer memòria del pas de l'apòstol per la ciutat.

A la reunió, el president dels pressebristes lleidatans va expressar el seu desig de tenir la catalogació enllestida a finals d'aquest any o començaments del 2020, i com ha expressat, la resposta per part de la Generalitat va ser molt positiva: "El camí està ben traçat i confiem que puguem culminar-lo amb èxit. La direcció general és conscient que es tracta d'una festa religiosa i popular molt arrelada a Lleida."

D'aquesta manera, una vegada es confirmi que l'entitat forma part d'aquest catàleg, la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat podrà iniciar els tràmits per declarar la Festa de la romeria com a Festa Tradicional d'Interès Nacional, una fita que Jordi Curcó ha expressat que podria ser una realitat l'any 2021: "Seria adient tenir-la per a l'any 2021, ja que coincidiria amb l'Any Sant Compostel·là i el 60è aniversari de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes."
Finalment, aprofitant la trobada amb Rosa M. Canela, el mateix Jordi Curcó va convidar-la a participar en la Romeria d'enguany, que tindrà lloc el vespre del 24 de juliol: "Ens ha expressat la seva predisposició a ser-hi i nosaltres tenim interès que vingui a Lleida per tal de que visqui la Romeria en primera persona i així la pugui conèixer i valorar".

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET