Mali és un dels països que rep el suport de Mans Unides
ESGLÉSIA ESPANYA Foto: Javier Mármol
Mans Unides publica la seva Memòria Institucional del 2018
L’ONG ha destinat prop de 36 milions d’euros a projectes de desenvolupament a Àfrica, Amèrica i Àsia
Mans Unides 02/07/2019

Mans Unides ha publicat la Memòria Institucional del 2018 en la qual presenta el resultat del treball realitzat en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i la sensibilització, en un any en què va recaptar 47.248.884 d’euros. El 87,4% d’aquests fons va provenir de fonts privades, principalment de les aportacions dels 73.381 socis i col·laboradors de l’organització, així com de col·lectes realitzades en parròquies i entitats religioses.

L’ONG va aprovar l’any passat 564 nous projectes per un valor de 35.903.339 € que, al costat dels iniciats en anys anteriors, van superar els 900 projectes en execució en 54 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica. Aquestes iniciatives van donar suport directament a 1.422.011 persones, mentre que de forma indirecta van superar els 6 milions.

Amb l’objectiu de definir de manera més precisa el treball de desenvolupament que promou al Sud, l’organització va adaptar el 2018 la denominació dels seus àmbits d’actuació. El sector amb més suport va continuar sent el d’Educació (188 projectes), seguit del d’Alimentació i mitjans de vida (110), Drets humans i societat civil (81), Salut (79), Drets de les dones i equitat (55), Aigua i sanejament (38) i Medi ambient i canvi climàtic (13).

Al costat de l’educació, Mans Unides va enfortir el 2018 la promoció d’una agricultura familiar sostenible i respectuosa amb el medi ambient, així com iniciatives de generació d’ingressos perquè les comunitats milloressin les seves condicions de vida, amb una atenció específica a la situació de les dones.

Acompanyament a la població més vulnerable

A aquests projectes de desenvolupament, executats per més de 500 organitzacions locals al Sud, es van sumar les intervencions d’emergència per pal·liar la greu situació de poblacions afectades per conflictes armats, inestabilitat política i fenòmens mediambientals extrems. Mans Unides va donar suport a més de 309.000 persones, principalment al continent africà, a través de 35 projectes d’emergència per un import d’1.683.325 d’euros, amb els quals es va tractar de donar resposta a les necessitats més immediates i prioritàries de poblacions afectades a Gaza, Burkina Faso, Kènia, Moçambic, l’Índia, Guatemala i Haití, entre altres.

Segons la presidenta de Mans Unides, Clara Pardo, “aquestes línies d’intervenció tenen resultats molt significatius en la vida de les persones i famílies a les quals acompanyem, cosa que és particularment visible en el cas de les comunitats afectades per catàstrofes i de la població refugiada i desplaçada a la qual donem suport, que ho ha perdut tot”.
 
Sensibilització i educació per al desenvolupament a Espanya

En les 72 delegacions diocesanes i en les oficines dels Serveis Centrals a Madrid, Mans Unides comptava, al tancament del 2018, amb 5.345 voluntaris i 143 treballadors contractats.

Entre les iniciatives de sensibilització i educació per al desenvolupament realitzades a Espanya, destaca la campanya Comparteix el que importa, per promoure l’accés als aliments per al consum humà i no per al benefici econòmic, així com formes de producció mediambientalment sostenibles i accions contra la pèrdua i el desaprofitament d’aliments. A més, es van dur a terme altres activitats com els Premis Mans Unides, la VI edició de les 24 hores de Mans Unides i la IX edició del Festival de Clipmetratges.

Igualment, la Memòria fa referència a les activitats de sensibilització que, al llarg de l’any, duen a terme les delegacions de Mans Unides, així com les campanyes en xarxa Canviem pel planeta-Cuidem les persones i Si cuides el planeta, combats la pobresa, en les quals Mans Unides participa com a membre de les aliances CIDSE i Enllaça't per la Justícia, respectivament.

Clara Pardo agraeix el suport de totes les persones i entitats que han col·laborat amb l'ONG, per a les quals no n’hi ha prou amb “compartir una sensibilitat o una preocupació” per la pobresa existent, sinó que és important “passar a l’acció i compartir les possibles solucions”. I afegeix que és essencial “seguir obstinats en la nostra labor: acompanyar les poblacions més empobrides i fomentar en la societat espanyola la consciència de l’escàndol de la fam i la pobresa, denunciant les estructures injustes que els mantenen”.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET