CULTURA 
Les relacions Cuba-Catalunya al monestir de Sant Jeroni de la Murtra
Exposició i actes fins al 28 de setembre
Redacció 09/07/2019

La Fundació Catalunya-Amèrica amb seu al monestir de Sant Jeroni de la Murtra ha impulsat el projecte cultural Cuba-Catalunya, un recorregut històric, cultural, polític i religiós per les relacions entre Cuba i Catalunya, des del 1492 fins els nostres dies, tenint com a marc el monestir i Badalona. «Cuba forma part de la nostra història. La majoria tenim algun familiar que va emigrar a aquesta illa Juana, tal i com la va batejar Cristòfol Colom», explica Mn. Jaume Aymar, president de l’entitat.

La base de l’exposició que comissaria Francesc Cruellas és l’exposició itinerant Cuba 1898. De colònia a nova república, creada pel Museu de Sant Cugat. «A través de la història recent de Cuba podem veure un poble que va passar de ser colònia espanyola a ser una república independent i convertir-se en un país sobirà. És un trànsit que presenta algunes connotacions amb la situació actual de Catalunya, tot i que la mostra no té cap ànim polític», aclareix Cruellas.

L’exposició aprofita alguns fons i espais propis de Sant Jeroni de la Murtra, com la sala del jerònim Ramon Pané, la sala de Cristòfol Colom i el propi claustre del cenobi. El comissari subratlla alguns aspectes que la mostra fa evidents com la producció de sucre a Cuba (en el seu moment va ser el productor més important del món) i el vincle que van tenir-hi alguns catalans, la mescla racial a l’illa, la indústria de l’esclavitud i les condicions en què es trobaven els esclaus, l’evolució de l’Havana i Barcelona en un vídeo... 

Les visites guiades podran fer-se del 29 de juny al 28 de setembre els dimarts, dimecres i dissabte de 10 a 13 h (l’agost està tancat). L’exposició es complementarà amb un concert el 7 de setembre (18 h) que commemorarà el 30è aniversari de la Fundació Catalunya-Amèrica, a càrrec de Mónica Contreras i Rafa Zamora i es clourà el 28 de setembre (18 h) amb la conferència «Cuba a Badalona», a càrrec de l’historiador Jaume Aymar.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET