Jim Caviezel, interpretant Jesús a "La Pasión de Cristo".
SOCIETAT 
Hollywood i la fe
Diverses estrelles de la Meca del Cinema professen la religió catòlica
MAC 22/08/2019

Les estrelles de Hollywood sempre han estat referents per al públic. Des d’icones del món de la moda (el look androgin de Katharine Hepburn, el pentinat original de Veronica Lake o l’elegància sublim d’Audrey Hepburn) fins a paradigmes de la solidaritat (Angelina Jolie com a ambaixadora de bona voluntat de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats o Matt Damon, artífex d’una organització no governamental per millorar l’accés a l’aigua potable en països subdesenvolupats).

Això no obstant, no és gaire coneguda la transcendència que la fe catòlica ha tingut —i té— en la vida d’alguns dels actors i actrius de la Meca del Cinema, tant de l’època daurada com del nostre temps. Unes creences religioses que de vegades es reflecteixen en els papers que encarnen a la pantalla.

Loretta Young (1913-2000), protagonista de pel·lícules com La mujer del obispo o Hablan las campanas, va ser una fervent catòlica que, després d’haver abandonat la interpretació, es va dedicar a obres de caritat. Explica la llegenda que no suportava els renecs durant el rodatge. Va instal·lar al plató una guardiola perquè qui deixés anar paraulotes hi diposités una petita multa, que després anava destinada als pobres. Diuen que Robert Mitchum va ser dels que hi va ingressar més diners.

A la biografia Forever Young es narra que l’actriu va ser testimoni d’aparicions sobrenaturals a Medjugorje. Loretta va dir que «Medjugorje va enfortir allò pel qual sempre havia esperat i resat».

Dos anys abans de morir, Gary Cooper (1901-1961) es va convertir al catolicisme. Als anys cinquanta, l’actor de Bola de foc i Sol davant el perill anava a missa cada diumenge.

La seva esposa Veronica i la filla Maria eren catòliques i ell les va acompanyar quan van ser rebudes pel papa Pius XII al Vaticà. Al llibre que va escriure sobre ell, Maria recordava que el seu pare havia comprat unes medalles perquè el Pontífex les beneís. «Quan el Papa va ser a prop seu, va voler agenollar-se per besar-li la mà i va perdre un xic l’equilibri», comenta. Aleshores li van caure les medalles. «Algunes —afegeix la filla— van anar a parar sota el vestit del Pontífex, que va saber rescatar el meu pare de la monumental vergonya amb un somriure i un gest de comprensió.»

L’actor d’origen mexicà Ricardo Montalban (1920-2009) va relatar, en rebre el premi Spirit of Angelus, que la fe catòlica havia estat el més important de la seva vida, seguida de l’amor per la seva dona Georgiana (germana de l’actriu Loretta Young) i els quatre fills. També era conegut per les seves activitats filantròpiques.

En un programa de ràdio, l’actor d’El gran combat i Dolça Charity va reconèixer el següent: «A Mèxic solia anar a combregar, potser un o dos cops l’any, i confessava els meus pecats i em sentia bé i net. Quan anava a combregar hi anava amb llàgrimes als ulls. I ara vaig a missa, combrego cada diumenge i no sento res. “Bé, això està bé”, em va dir un sacerdot. “Ara ets catòlic per convicció. Abans ho eres per emoció.”»

John Wayne (1907-1979) va néixer al si d’una família presbiterana, però la providència el va anar guiant cap a l’Església catòlica. «La meva àvia Josefina va tenir una influència meravellosa sobre la vida del meu avi, i el va introduir en el món catòlic», afirma el sacerdot catòlic Matthew Muñoz, net del protagonista de La diligencia o El hombre tranquilo.

En la conversió de Wayne hi va tenir un paper clau també Mons. Tomas Clavel, arquebisbe de Panamà, amb qui va compartir una estreta amistat. El mític actor va abraçar el catolicisme en el seu llit de mort.

Un dels millors actors del segle XX, Alec Guinness (1914-2000), també es va convertir al catolicisme. «Tot va començar quan rodàvem la pel·lícula sobre el pare Brown [un rector sagaç aficionat a resoldre casos detectivescos, personatge concebut per l’escriptor G. K. Chesterton]», escriu a les memòries. Cada nit, en acabar el rodatge, Guinness, de retorn a casa, entrava en una església catòlica. Demanava intensament a Déu que el seu fill Matthew, d’11 anys i paralític per culpa d’una poliomielitis, es curés. Feliçment, el nen es va recuperar. A l’estiu del 1956 el protagonista d’El quintet de la mort i El pont del riu Kwai va decidir entrar a l’Església catòlica.

A partir d’aquell moment, Alec Guinness va llegir amb avidesa les obres espirituals del cardenal Newman, del mateix Chesterton, de santa Teresa d’Àvila, de sant Francesc de Sales i del beat Carles de Foucauld, entre d’altres.

«M’entristeix veure que tantes persones del meu país no cerquen la santedat, i que la substitueixen per drogues i hedonisme, simplement mirant d’omplir el seu buit emocional.» És el testimoni que va oferir recentment Jim Caviezel (1968) als alumnes de la Universitat Liberty de Lynchburg, a Virgínia. L’actor de films com Frequency o La Pasión de Cristo afegia: «El meu deure és viure d’acord amb l’Evangeli cada dia i donar testimoni de la veritat.»

En una entrevista, Jim Caviezel afirmava que «cada dia reso per morir amb Jesús al cor, per no abandonar-lo mai». Interpretar Jesús a La Pasión de Cristo va ser una experiència que el va marcar de manera profunda i espiritual. «El paper de Jesús —va constatar— em va suposar l’esforç més difícil que he hagut d’emprendre mai.»

Caviezel està casat amb Kerri Browitt, una professora de Secundària, amb qui realitza nombroses obres de caritat i diversos projectes solidaris. El matrimoni té tres fills adoptats.

Chris O’Donnell (1970), famós per les interpretacions al cinema (Perfum de dona, Batman i Robin) i a la televisió (NCIS: Los Angeles), va contraure matrimoni el 1997 amb la professora Caroline Fentress, amb qui ha tingut cinc fills. Li encanta tenir una família nombrosa; de fet, ell és el petit de set germans. En una entrevista, l’actor manifestava que «soc catòlic practicant, vaig a l’església i hi porto els meus fills». En altres declaracions, constatava: «Només treballo cinc dies a la setmana. Em prenc dos dies de descans. M’agrada agafar un avió només per viatjar i anar a veure la família.»

«Ser catòlic és l’aspecte més important de la meva vida.» Són les paraules de Mark Whalberg (1971), un actor que va saber canviar el rumb de la seva vida i escollir el bon camí gràcies a la força de la fe. «La fe és l’àncora que sosté tot el que faig a la vida. En les meves pregàries diàries demano orientació i força per a la meva vocació com a marit i pare», va explicar el protagonista de Día de patriotas o The fighter en un vídeo que va penjar a les xarxes socials.

Robatoris, tràfic de drogues i altres activitats delictives van fer que Whalberg passés quaranta-cinc dies a la presó amb només 16 anys. Va saber superar les dificultats gràcies al suport que va rebre d’un sacerdot, que va trobar en el pitjor moment de la vida. Anys més tard, va fundar la Mark Whalberg Youth Foundation per ajudar nens i adolescents perquè evitin els errors que ell va cometre quan era jove.

No acaba aquí la llista d’actrius i actors de Hollywood que es confessen catòlics. Podem esmentar també Catherine Zeta-Jones, Bradley Cooper, Nicole Kidman, Elijah Wood, Brooke Shields... Tot un firmament d’estrelles.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET