Representació del Misteri d'Elx
EDITORIAL 
Drames assumpcionistes
Redacció 22/08/2019

Estem acabant ja el mes d’agost —dedicat tradicionalment a l’Assumpció de la Mare de Déu— una advocació molt estesa en països de parla catalana. La creença popular de l’assumpció de Maria en cos i ànima al cel, tan arrelada en personatges emblemàtics com el del poble senzill, i que rebé la ratificació pontifícia de dogma ha generat moltes epifanies de bellesa, en especial tot un seguit de drames religiosos que es representaven a l’interior de les esglésies. Els estudiosos n’han localitzat diverses mostres documentades, ací i allà de la Corona d’Aragó, com ara el drama litúrgic de Santa Maria de l’Estany o els drames religiosos de Tarragona, València i Castelló.

Però per sobre de tots, destaca el misteri d’Elx, sortosament perdurable. A l’espectacular representació teatral se sintetitzen dues grans tradicions de l’Església sobre el culte a Maria: la plena de gràcia —i, per tant, la imperible, la que no pot ser anorreada— amb la dormició del seu cos (tradició pròpia de l’Església d’orient) i l’assumpta al cel en cos i ànima (tradició pròpia de l’Església d’occident). És, per tant, un tresor per a l’ecumenisme. Però és que popularment el Misteri es troba en el centre d’un seguit de mostres de cultura i religiositat popular, encara molt viscudes com la Nit de l’Albà, la Vespra, la Roà, la Processó i la pròpia festa.

Actualment els membres de la Capella del Misteri d’Elx són uns setanta adults i trenta infants. Hi ha tres papers reservats sempre a sacerdots: el Pare etern, l’àngel major de l’araceli i sant Pere. Són gent del poble, no actors ni cantants professionals, però amb una dedicació constant durant tot l’any que forneix d’una qualitat excepcional la representació.

El Misteri fou declarat Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat (2001). Una de les conseqüències d’aquesta declaració fou l’aprovació de la Llei del Misteri d’Elx per les Corts Valencianes (2005) que plasma un consens històric aconseguit entre l’Ajuntament d’Elx, la Generalitat valenciana i la diòcesi d’Oriola-Alacant i que garanteix la seva pervivència.

A Catalunya Cristiana ens hem fet ja ressò de la presentació, el proper 22 de setembre a la Sagrada Família de Barcelona del Misteri de La Selva (del Camp, Tarragona), el primer drama assumpcionista escrit en llengua romànica (català de la segona meitat del segle XIV) conservat íntegrament. Una manifestació emblemàtica per repensar la recuperació del teatre religiós a les esglésies.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET