ESGLÉSIA CATALUNYA 
Vimbodí i Poblet, a punt per a les Festes Quinquennals dels Torrents
Enguany es commemora el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i la imatge de la Mare de Déu
Joan Boronat 02/09/2019

Els carrers de Vimbodí i Poblet experimentaran divendres una important trasnformació. El paviment serà cobert amb catifes de flors naturals i de paper, serradures tenyides de colors que creen figures ornamentals i al·legòriques a la devoció mariana que la vila professa a la seva copatrona , la Mare de Déu dels Torrents.

El poble s’engalanarà de forma extraordinària per un motiu justificat: com tots els anys acabats en 4 i en 9, Vimbodí i Poblet celebra les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents, enguany els dies 7, 8 i 9 de setembre. I el quiquenni corresponent a aquest 2019 adquireix especial rellevància, amb el valor afegit de coincidir amb el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la Verge, després que resultessin malmeses durant la Guerra Civil.

Una altra particularitat és que el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha reconegut enguany la sigularitat i el valor patrimonial de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents, del municipi de Vimbodí i Poblet, que les ha inclòs en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, les primeres catalogades a la Conca de Barberà. La consideració oficial reconeix el caràcter tradicional de la festa que ultrapassa l’aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s’aboca a aquest esdeveniment, tant en la participació als actes estrictament religiosos com a l’hora de guarnir carrers i engalanar les cases.

Ho corrobora el mateix alcalde del municipi, Joan Canela, quan afirma que les Festes Quinquennals són «una mostra de respecte a la nostra història i tradicions, moments per compartir, unió i esforç que ens ajuden a crèixer com a Comunitat». Com cada edició, les Festes Quinquennals arriben després de l’esforç constant de les entitats organitzadores: la parròquia de la Transfiguració del Senyor, l’Associació Amics dels Torrents, les Zeladores de la Imatge, els Ermitans i l’Ajuntament, constituïdes en comissió.

Des de la Comissió organitzadora assenyalen que «lluny de decaure la participació, a les Festes Quinquennals tothom hi posa el seu granet de sorra; grans i petits, veïns i vimbodinencs residents fora vila». Enguany fins i tot han endegat un merxandatge relacionat amb la festa, com imatgeria, medalles, bosses, tasses, espelmes... que ajuden a fer front a les despeses que es generen.

 Actes centrals i orígens de la festa

 Dels nombrosos actes en destaca el dissabte al capvespre la processó de fanalets del Trasllat de la Mare de Déu dels Torrents, des de l’ermita fins a la parròquia, amb encesa dels focs artificials. El matí del diumenge, entre les 11 i les 12, tindrà lloc l’ofrena floral dels fidels i les entitats, i a dos quarts d’una la solemne eucaristia  presidida pel vicari general de l’arquebisbat de Tarragona, Joaquim Fortuny. A les set de la tarda sortirà la processó pels carrers de la vila.

El dilluns dia 9 al migdia, la missa la presidirà l’abat de Poblet, Octavi Vilà, i a les set de la tarda es retornarà la imatge en processó a l’ermita.

El diumenge 15 de setembre queda reservat per a la celebració del tradicional aplec a l’ermita.

La devoció a la Mare de Déu dels Torrents arrenca del segle XV, i des d’aleshores ha esta venerada ininterrompudament pel monestir de Poblet i per la vila de Vimbodí. Si més no, les festes dels Torrents són relativament recents ja que es remunten al 1944, quan es va restaurar la imatge malmesa als inicis de la Guerra Civil, i per primera vegada s’organtizà la processó per traslladar-la a la parròquia. Aquesta imatge és de pedra policromada, de 86 cm d’alçada i té la particularitat que sosté l’infant Jesús sobre el braç dret.

 L’11 de setembre de 1949 es corona canònicament la Mare de Déu a l’església parroquial i es proposa comemorar-ho cada cinc anys. En les quinquennals de 2009 es nomenà la Mare de Déu dels Torrents copatrona de Vimbodí. El santuari es troba situat a mig camí entre Vimbodí i el monestir de Poblet, a l’indret on segons la tradició popular, el 1484, un pagés de Vimbodí va descobrir la maerededéu entre unes canyes.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET