EDITORIAL 
Medjugorje: aparicions i conversions
Redacció 03/09/2019

El Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana el dediquem a les aparicions marianes, un tema delicat que cal mirar amb respecte perquè avui continua atraient centenars de milers de pelegrins d’arreu del món i donant fruits de conversió. El papa Francesc —gran devot de Maria— parlant en concret de Medjugorje (Bòsnia i Herzegovina) va recordar que «totes les aparicions o presumptes aparicions, pertanyen a l’esfera privada, no són part del magisteri públic ordinari de l’Església». Tot fent-se ressò de l’informe que ja Benet XVI va encarregar al cardenal Ruini i que Francesc va fer seu, afirmava: «Les primeres aparicions [1981], quan els vidents eren joves, cal continuar investigant-les. Sobre les aparicions actuals, l’informe expressa dubtes.» I afegia amb cert humor: «Jo m’estimo més Maria com a mare, que no com a cap de l’oficina de correus que cada dia envia un missatge a una hora concreta: aquesta no és la Mare de Jesús.» I en tercer lloc, i aquest és el centre del missatge de l’informe Ruini: «El fet espiritual, pastoral. Les persones hi acuden i es converteixen, es troben amb Déu i això els canvia la vida.» Per això el passat mes de maig el Papa va aprovar que tornessin els pelegrinatges al santuari bosnià, però evitant la confusió doctrinal.

Mossèn Alfred Sabaté, mariòleg, recorda que l’Església abans de pronunciar-se sobre el caràcter sobrenatural d’una aparició, segueix tot un protocol: ha de respondre a criteris teològics fonamentals, així com la conformitat a la doctrina i costums ensenyats per l’Església i el seu magisteri autèntic; cal tenir en compte la credibilitat del vident o vidents (salut física, equilibri mental, l’obediència al servei eclesial dels pastors, la sobrietat, la transparència, la linealitat en l’exposició dels fets o missatges, la profunditat, la coherència de doctrina i vida…); el compliment de les profecies i signes; els fruits espirituals, el discerniment eclesial i el sensus fidelium.

En qualsevol cas, les aparicions sempre són fets extraordinaris. Per què, doncs, tantes persones busquen l’extraordinari i sembla que s’oblidin de l’ordinari? Què ho fa que hi hagi fidels que, potser insatisfets amb la vida de la seva parròquia o comunitat, facin quilòmetres buscant una resposta a les seves inquietuds més profundes? Són preguntes que ens hauríem de plantejar i saber respondre.

Amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre, fem vots perquè s'obrin pas els valors de la concòrdia, la solidaritat, el diàleg i la negociació política, i que s'allunyin les desqualificacions i els enfrontaments, tenint com a horitzó una pau cristiana i perpètua.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET