ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Agustí Codinach
Montserrat fa públiques les conclusions de la comissió d'investigació d'abusos
La comunitat nomenarà un Delegat de Protecció de Menors, que serà un professional extern al monestir
Carme Munté Margalef 06/09/2019

“El G. Andreu M. Soler va ser un depredador sexual i un pederasta. Va abusar a l’entorn dels escoltes (Nois de Servei) en el període temporal comprès entre 1972 i 2000.” Aquesta és una de les conclusions de l’informe de la Comissió que l’abat de Montserrat va constituir el 24 de gener del 2019 per estudiar l’abast dels abusos comesos pel G. Andreu M. Soler,  que va morir l’any 2008. El G. Andreu era el responsable de l’agrupament escolta Nois de Servei, format per adolescents. 

En l’informe, que el mateix monestir de Montserrat ha fet públic, es relata la metodologia emprada, la descripció dels fets, el context dels abusos dins de l’estructura del monestir, les conclusions i, finalment, un seguit de recomanacions.

Després de constatar que el G. Andreu M. Soler va ser un depredador sexual i un pederasta, les conclusions afirmen que es va ometre qualsevol tipus d’actuació: “Aquesta comissió no pot concloure si es va amagar el que va succeir o simplement es va actuar per desconeixement de la situació ja que existeixen versions contradictòries [existeixen contradiccions entre els relats del pare abat Sebastià M. Bardolet i el P. Josep M. Sanromà sobre la gestió de la denúncia realitzada per un Noi de Servei l’any 1998]. El que podem afirmar, com relaten les víctimes, és que hi havia rumorologia suficient per justificar una acció encaminada a reunir els pares, a actuar contra el G. Andreu o haver-lo apartat preventivament dels Nois de Servei.

De fet, el pare abat Josep M. Soler va tenir coneixement d’aquesta denúncia d’abús sis mesos després de la seva elecció, a través de la mare de la víctima. Va ser aleshores quan va apartar el G. Andreu M. Soler dels escoltes i el va enviar al monestir del Miracle, on no tenia contacte amb menors, a la vegada que es va posar a disposició de la víctima mantenint contacte amb ell i la seva mare. Tal com llegim a l’informe, “tots els altres casos que han sortit ara a la llum fins ara es desconeixien. Per tant, el silenci de les víctimes ha estat un denominador bastant comú”.

L’informe també ha tret a la llum dos nous casos d’abús sexual, en aquest cas comesos pel qui fou prefecte de l’Escolania de Montserrat entre els anys 1960-1968. En l’informe s’esmenta el monjo de Montserrat només amb les sigles (V.T.M.) i es diu que està fora del monestir des del 1980. En aquest cas, la comissió ha pogut constatar que l’any 1968 el pare abat Cassià M. Just va actuar amb celeritat i transparència: “Un cop va tenir coneixement dels fets va reunir-se amb els pares, va entrevistar-se individualment amb els escolans més grans i va prendre decisions concretes i definitives destinades a allunyar  V.T.M. del contacte amb menors.”

Recomanacions

La Comissió (integrada per l’advocada Cristina Vallejo, el metge Xavier Pomés i la psicòloga Begoña Elizalde) també ofereix en l’informe un seguit de recomanacions com són el reconeixement dels fets i petició de perdó, la reparació emocional i l’acompanyament de les víctimes i la confecció d’un protocol específic de detecció d’abusos sexuals a menors.

En aquest sentit, el protocol hauria de preveure la creació de la figura del delegat o responsable permanent per a la Protecció de Menors; així com d’un correu electrònic com a canal de comunicació de possibles denúncies. Segons la Comissió, “cal regular que si un monjo rep una denúncia de possibles abusos sexuals a menors no només té l’obligació de comunicar-ho a l’abat del monestir sinó també a l’esmentat delegat o responsable permanent per a la Protecció de Menors”. Un cop la denúncia d’un abús hagi arribat al coneixement del delegat, aquest activarà els protocols aprovats per la Generalitat de Catalunya.

Comunicat del pare abat i de la comunitat de Montserrat

Arran de la publicació de l'informe, el pare abat i la comunitat de Montserrat han fet un comunicat en què refermen el seu compromís per lluitar contra els abusos. En aquest sentit, fan seves les conclusions de l'informe així com les recomanacions: "Seguint les recomanacions de la comissió i per evitar que fets com aquests tornin a ocórrer a Montserrat, estem elaborant un pla de protecció de menors que augmentarà i millorarà els mecanismes de prevenció i detecció existents actualment. en breu també nomenarem un Delegat de protecció de menors, que serà un professional extern al monestir".

 

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET