EDITORIAL 
Cardenals missioners i en diàleg
Redacció 10/09/2019

El primer diumenge de setembre, en acabar el res de l’Àngelus, el Sant Pare va anunciar, per sorpresa, que el proper 5 d’octubre hi haurà un consistori per a la creació de cardenals al Vaticà i anuncià el nom dels 13 nous purpurats procedents d’Espanya, el Canadà, el Congo, Cuba, Guatemala, Indonèsia, Itàlia, Luxemburg, Paraguai i Portugal.

D’aquests cardenals, el Papa en va destacar la seva provinença que expressa la vocació missionera de l’Església que continua anunciant l’amor misericordiós de Déu a tots els homes i dones de la terra. Destaquen figures rellevants en àrees claus del pontificat de Francesc, com el bisbe espanyol i també missioner nascut a Sevilla, Miguel Ángel Ayuso Guixot, que és el màxim responsable del Diàleg Interreligiós del Vaticà. També és significatiu el nomenament del canadenc Michael Czerny, que s’ocupa d'assumptes d’immigració i és sotssecretari de la secció Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral. O l’actual arquebisbe de Rabat, el també espanyol Cristóbal López Romero, salesià, nascut a Vélez-Rubio (Almeria) i format a Badalona. El bisbe Cristóbal deia a Catalunya Cristiana en una entrevista l’11 d’agost passat: «L’Església (...) ha de tenir cura primer de tot de la pròpia autenticitat (...) vivim una gran fraternitat amb el poble musulmà. Si les condicions ens limiten a aquest testimoni silenciós, això ens obliga a aprofundir en l’autenticitat de la nostra vida i adhesió a Crist.» En una entrevista anterior ja va saludar els lectors de CC: «Em sento molt unit a aquest setmanari des del començament perquè, com a periodista i salesià, vaig crear l’oficina de premsa dels salesians a Barcelona. Jo enviava notícies a Catalunya Cristiana i cada mes les publicaven.» A més, explica, durant els seus 18 anys al Paraguai: «Vaig estar rebent gratuïtament el setmanari, gràcies a un apadrinament missioner. Vull agrair a Catalunya Cristiana que m’hagi estat alimentant eclesialment i formativament sobre Catalunya i sobre l’Església durant tot aquest temps. Gràcies!»

Entre els futurs nous cardenals hi ha José Tolentino Mendonça, un portuguès de 53 anys que és biblista, poeta i bibliotecari de la Santa Romana Església, a qui va entrevistar Ràdio Estel. El P. Tolentino, l’any passat va dirigir els exercicis espirituals de la Quaresma al Papa i a la cúria, que foren publicats (Elogio de la Sed, Sal Terrae, 2018) i en el pròleg Francesc li deia amb agraïment: «Les profundes meditacions, a partir de la dada exegètica, ens han obert al món contemporani per mitjà de les referències literàries, poètiques i relacionades amb esdeveniments de l’actualitat.» Tot un perfil.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET