CULTURA Foto: Guillermo Simón
Gran èxit del Misteri de la Selva a la basílica de la Sagrada Família
La representació s’emmarca en els 40 anys de la recuperació d’aquest drama sacre assumpcionista
Eduard Brufau 23/09/2019

Després de segles d’oblit el 1980 es tornava a posar en escena a l’església de la Selva del Camp la Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria. L’anomenat Misteri de la Selva s’ha representat des d’aleshores sense interrupció cada 14 i 15 d’agost en aquesta població del Baix Camp. Per celebrar els 40 anys de la recuperació d’aquest drama assumpcionista el diumenge 22 de setembre se’n va fer una representació a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

L’emblemàtic temple d’Antoni Gaudí es va omplir de gom a gom i va comptar amb la presència, entre altres personalitats, de l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan-Josep Omella, i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. El cardenal Omella va felicitar el centenar llarg de participants en la representació per haver mantingut aquesta tradició que vol desvetllar la veneració cap a la Mare de Déu, i va celebrar que Barcelona hagi acollit el Misteri en el marc de les festes de la Mare de Déu de la Mercè.

De fet, aquesta era la primera vegada que el Misteri de la Selva es representava a la capital catalana, i una de les poques en què s’ha pogut veure fora de la Selva del Camp. Altres llocs on s’ha representat els darrers anys han estat la catedral de Tarragona, Montserrat, Elx, Roma i Jerusalem. El Misteri de la Selva data del segle XIV i és el drama assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Està íntegrament escrit en català i el text, majoritàriament cantat, combina melodies gregorianes amb fragments polifònics. Obra anònima, el Misteri narra la mort i assumpció al cel de la Mare de Déu, i s’inspira sobretot en els evangelis apòcrifs i la Llegenda àurea, de l’autor medieval Jaume de Voràgine.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET