ESGLÉSIA CATALUNYA 
“No es tracta només de migrants”
29 de setembre, Jornada Mundial del Migrant i Refugiat
Sonia Martínez Albiñana Referent del Programa Atenció al Fet Migratori de Càritas Diocesana de Lleida 27/09/2019

El 29 de setembre se celebra la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat. És un dia on la comunitat eclesial pretén ser veu i testimoni del patiment de milions de persones que es veuen obligades a deixar casa seva, família, feina, amistats… per emprendre un llarg camí incert amb un únic objectiu: un futur per viure.

El papa Francesc ens interpel·la en aquesta Jornada Mundial amb un missatge molt revelador No es tracta només de migrants. A la nostra societat veiem normal parlar de la immigració en termes de globalitat i de forma impersonal, com un “problema” que és aliè a nosaltres, una cosa que ens arriba més enllà de les nostres fronteres i, per tant, tendim a pensar que no va amb nosaltres.

La realitat és que ens neguem a veure que del que estem parlant és de la vida de milers i milers de persones. Persones les vides de les quals depenen, fins i tot, de la decisió que la Unió Europea decideixi anar al rescat d’una embarcació que s’enfonsa al mar Mediterrani amb persones, famílies, homes i dones, nens i nenes.

El Papa ens obre els ulls a aquesta realitat. No es tracta només de migrants, es tracta de nosaltres, de les nostres pors; por a l’altre, als exclosos, als marginats... a totes aquelles persones que deixem al marge.
Es tracta de la nostra humanitat, de la caritat, de posar els últims els primers. Però la por ens impedeix sortir a l’encontre dels nostres germans, vinguin d’on vinguin. Ens encapsula i acaba per aïllar-nos.

Tendim a generar més prejudicis negatius i a instal·lar-nos en allò que el Papa denomina la cultura dels descartats. Si la persona no s’ajusta als patrons socials, mentals o físics que imposa la nostra suposada societat del benestar, qui no respon a l’estereotip establert tendeix a ser apartat, marginat i, definitivament, exclòs.

Malauradament, assistim a un rebuig progressiu a les nostres societats occidentals cap a les persones que provenen de determinats continents o països, de cultures o confessions religioses diferents.
Alguns mitjans de comunicació i líders polítics, tant a Espanya com a Europa, fomenten els discursos de l’odi cap als estrangers. S’escuden en una falsa salvaguarda de les nostres fronteres, el nostre territori, cultura, religió i, fins i tot, del nostre nivell econòmic. Se serveixen dels estrangers per fer-los culpables del decreixement econòmic, la manca de feina i, fins i tot, de la mala gestió dels serveis públics.

Davant d’aquesta situació el papa Francesc ens convida a sumar-nos a la resposta que l’Església planteja davant del repte que suposen les migracions del segle XXI i el seu impacte en la nostra societat. Una estratègia que el Papa ens convida a seguir i que es resumeix en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.

Càritas diocesana de Lleida
treballa des de fa anys en favor de totes les persones migrants i persones refugiades que arriben a la nostra diòcesi, acollint, escoltant i acompanyant en els seus projectes nous.

Els fa sentir que formen part de la nostra comunitat, promovent-ne el desenvolupament com a persones i com a nous ciutadans. Defensant els seus drets allà on els són presos i denunciant els abusos de les polítiques migratòries espanyoles i europees que releguen l’immigrant a una mera mercaderia de mà d’obra, prenent-li els seus drets i convertint persones en éssers invisibles per a la nostra societat.

El nostre compromís, però, també està amb la nostra societat d’acollida, les nostres comunitats, parròquies, institucions religioses, voluntaris i voluntàries. Sabem que únicament amb l’ajuda de totes i tots podem posar en marxa l’estratègia que ens planteja el papa Francesc: SORTIR A L’ENCONTRE.

És precisament en aquest Dia Mundial del Migrant i Refugiat en el qual ens trobem les persones que acollim i les persones que arriben d’altres països.
Des de Càritas diocesana de Lleida volem agrair a totes les persones (migrants i no migrants) que participen d’aquest projecte comú el seu compromís i constància. I, alhora, us convidem a sortir a l’encontre i gaudir de les activitats que, amb motiu d’aquest dia, organitzem a Càritas diocesana de Lleida.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET