RÀDIO ESTEL 
Un algoritme podria donar resposta a 85 tipus de càncer
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona han descobert un mètode per predir la interacció entre 69 fàrmacs davant 85 tipus diferents de càncer
 07/11/2019


Marta Sales, membre del Grup de Recerca de Sistemes i Enginyeries Emergents del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, ha explicat a Ràdio Estel el resultat d'aquest treball, que comporta un important avenç científic. Sales ha assegurat que, “si som capaços d’introduir detalls específics sobre la línia cel·lular del càncer, aquest fet implicaria un pas endavant per a la medicina de precisió personalitzada de cara a verificar si, al pacient, li pot anar millor una cosa o una altra”. La investigadora ha recordat que "el mètode actualment està en una primera fase" i que, "a partir d'ara, s’obre una nova via per a una predicció mèdica i farmacològica per lluitar contra el càncer".

El treball dels investigadors es basa en un algoritme que no recull propietats dels medicaments ni de la malaltia, sinó que agafa les dades de les interaccions entre tipus de fàrmacs i cel·lulars de càncer. Marta Sales ha afirmat que, “amb aquestes dades, l'algoritme é capaç de donar una resposta aproximadament d’un 75 per cent d’efectivitat”. Igualment ha afegit que, “si existeixen aquests tipus d’algoritmes, que són predictius amb poques dades, poden ajudar molt a l’hora de fer una primera tria de quines son les parelles de medicaments més prometedores per a diferents tipus de càncer”.

Pots tornar a escoltar el programa AQUÍ.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET