EDITORIAL Foto: Agustí Codinach
Incomunicació en família
Redacció 07/01/2020

Aquestes festes el papa Francesc ha baixat a un tema ben concret i que a molts ens preocupa: el de la comunicació en el si de la família o més aviat el de la seva absència. El Bisbe de Roma, en l’Àngelus del 29 de desembre passat, insistí en un tema del qual ja ha parlat en d’altres ocasions: «La Sagrada Família de Natzaret representa una resposta coral a la voluntat del Pare: els tres membres d’aquesta família s’ajuden mútuament a descobrir el pla de Déu. Resaven, treballaven, es comunicaven. I jo em pregunto: tu, a la teva família, saps com comunicar-te o ets com aquests nois de la taula, cada un amb un telèfon mòbil, mentre estan xatejant? En aquesta taula sembla que hi ha un silenci com si estiguessin a missa (...) Però no es comuniquen entre ells. Hem de reprendre el diàleg en la família: pares, mares, fills, avis i germans han de comunicar-se entre si (...)»

En algunes cases ja hi ha una capsa perquè els membres de la família «aparquin» el mòbil durant els àpats perquè molts progenitors, assenyadament, prohibeixen els seus fills d’usar-los a taula i, per donar exemple, hi renuncien ells mateixos. Però seria una interpretació restrictiva quedar-se en el fet sense posar-lo en context i sense anar al problema de fons: realment avui hi ha una comunicació fluida en els nivells de relació familiar que descriu el Papa, en el si de la parella, entre pares i fills, entre germans, amb els avis o amb altres familiars propers? Sense ànim de generalitzar, la resposta és no, o no prou. Potser estem entrant en un cercle viciós: potser fem servir el mòbil per estalviar de comunicar-nos amb la mirada, el gest, la paraula o la carícia i ens refugiem en aquests petits aparells de butxaca que ens acompanyen tot el dia, perquè en realitat no ens sabem o no ens volem comunicar. Prova: una aplicació senzilla de molts mòbils ens permet de comprovar el temps que cada dia emprem per usar-lo: sol ser molt més del que dediquem a la sobretaula o a la xerrada tranquil·la amb els que vivim sota un mateix sostre. És dramàtic i es posa a prova la responsabilitat dels progenitors. I com més xategem, menys ocasions de comunicar-nos presencialment.

En aquesta línia, en el Primer Pla d’aquest número que porta per títol «Orfes digitals», oferim pautes de reflexió que poden ser de gran utilitat a pares, avis i educadors.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET