Ràdio Estel
SOCIETAT 
"A Theresa May no li han anat bé les eleccions però té un mandat"
Hi coincideixen la periodista Teresa Carreras, el president d'Amics d'Israel, Toni Florido, i l'analista internacional Alexander Golovin
@IgnasiMiranda 09/06/2017

"A Theresa May no li han sortit bé aquestes eleccions britàniques, però té un mandat". És una idea que han compartit aquest divendres Teresa Carreras, membre de l'Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Toni Florido, president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel, i Alexander Golovin, membre del Grup Catalans Lliures. Tots tres han participat en el programa El Mirador de l'actualitat, on han qualificat d'estrany i imprevisible tot el procés que ha culminat en la jornada electoral d'aquest dijous al Regne Unit. Florido ha qüestionat la facultat personal i exclusiva dels primers ministres de les democràcies parlamentàries europees, que poden convocar eleccions, de fet, quan vulguin. "M'agrada molt més el sistema nord-americà, en què les dates són fixes i no es poden moure", ha comentat. En canvi, Golovin ha defensat la normalitat d'aquesta opció, alhora que ha dit que "la primera ministra britànica té la mateixa legitimitat ara, amb menys diputats al Parlament britànic, que abans, quan havia hagut de substituir David Cameron" per la seva dimissió.

El col·loqui ha tingut altres punts d'enfocament, sobretot el Brexit i l'impacte del terrorisme. Sobre la sortida britànica de la Unió Europea, Teresa Carreras ha destacat, citant fonts comunitàries, que "el país haurà de pagar tot el deute a Europa i haurà d'afrontar una sortida, com a mínim, diferent al que es preveia". En la lluita antiterrorista, els tres participants en el debat han assegurat que, malgrat la pèrdua de sobirania del Regne Unit, caldrà mantenir la mateixa col·laboració. Les eleccions d'aquest dijous al Regne Unit, en qualsevol cas, han estat un pas decisiu en l’inici del Brexit i d’una nova etapa social, política i econòmica al país. Recordem que la primera ministra ha perdut la majoria absoluta i es queda amb 318 diputats, per sota dels 326 necessaris per governar en solitari. El suport extern dels 10 parlamentaris dels Unionistes d'Irlanda del Nord permetran la dirigent conservadora mantenir-se al 10 de Downing Street.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 9 de juny.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET