Ràdio Estel
Viqui Molins i Àngel Miret, aquest divendres en el programa 'El Mirador' a Ràdio Estel
ACCIÓ SOCIAL 
"El tema dels menors sols és molt complex; les solucions, també"
Àngel Miret, en conversa amb Viqui Molins, recorda que aquests nois immigrants "han arribat aquí per manca d'expectatives de futur"
@IgnasiMiranda 10/05/2019

Àngel Miret, advocat expert en migracions i acollida, i Viqui Molins, religiosa teresiana compromesa en l’acció social, han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', tota la problemàtica dels ‘nens del carrer’ a Catalunya, una dura realitat que interpel·la tota la societat i especialment les institucions, juntament amb l’arribada creixent de ‘menors no acompanyats’ (els coneguts MENA o ara amb altres denominacions). Miret, que ha revelat que "són gairebé 4.000 menors" a Catalunya, ha destacat que "bona part d'aquests nanos, un 80 per cent, no presenten una problemàtica superior a la de qualsevol noi i noia de la seva edat, perquè estan escolaritzat i tenen la seva realitat complexa, amb llums i ombres". Ha recordat que, "als centres de la Direcció d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), hi ha flexibilitat perquè no són presons, i un percentatge d'aquests joves marxen fins que els agafen els Mossos". L'advocat ha assegurat que "molts d'aquests joves han abandonat els seus països per una manca d'expectatives de futur", i que "sovint les famílies són les que els empenyen, sobretot des del Marroc, a fer aquest viatge". Com a conclusió, ha destacat que "el problema dels migrants menors sols és molt complex i, per tant, les solucions també".

Viqui Molins ha explicat que "els qui són menors, com també quan arriben a la majoria d'edat, sovint desborden l'atenció social". La religiosa ha comentat que "caldria fer alguna acció educativa perquè aquests menors no arribin a la presó". Referint-se als conflictes en què es veuen immersos, Molins ha dit que "un noi com el qui va patir l'agressió l'altre dia al Raval ja havia tingut una baralla a l'hospital de Campanya, i s'havia aconseguit frenar l'incident, però després es tornen a trobar a la nit i s'agredeixen uns i altres". En aquesta línia, la teresiana ha defensat "la creació d'un educador al carrer". Igualment Molins ha afirmat que "el problema s'ha agreujat des que el Marroc, d'on provenen bon part d'aquests menors, ha implantat el servei militar obligatori".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 10 de maig.

Les respostes assistencials i de fons no arriben a aconseguir l’eficàcia desitjada, mentre es van produint fets violents com ara l’apunyalament d’un menor marroquí al barri del Raval de Barcelona la matinada del dijous 2 de maig. A la junta de seguretat del 17 d’abril a Barcelona, no van assistir-hi ni la secretària d’Infància, Georgina Oliva, ni el conseller Miquel Buch, fet que va incomodar els Mossos. Més enllà de la delinqüència en què poden caure molts d’aquests menors, el problema és sobretot social i humanitari.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET