Ràdio Estel
Amadeu
FÓRMULA ESTEL 
Per què celebrem el Nadal el 25 de desembre?
L'escriptor Amadeu Carbó ha detallat l'origen de les dates de Nadal, el Tió i Sant Esteve
@BorjaDeMaria 20/12/2016

El cicle de Nadal és un dels períodes festius més rics del nostre calendari. Festes que barregen aspectes ancestrals, amb els religiosos i amb els tradicionals. Per què celebrem el Nadal el 25 de desembre? Amadeu Carbó, educador social, folklorista i escriptor, ha explicat aquest dimarts a la Fórmula Estel: "Una de les grans hipòtesis seria la tradició jueva, que ens diu que la data de mort coneguda d'un profeta marca la data de naixament d'un profeta. Si tenim en compte que els primers cristians havien ubicat la mort i ressurrecció de Jesús el 25 de març, si comptem 9 mesos endavant ens toparem amb el 25 de desembre". Tot i així, aquesta no és la hipòtesis que ha arrelat més: "Just pels volts del 25 es celebrava el Solstici d'Hivern, i per una assimilació de la cultura cristiana s'aprofiten aquelles estructures culturals que ja són útils". 

Amadeu Carbó, autor de Celebrem el Nadal - Quan, com i perquè de la festa més gran, de Quaderns de l’ermità, també ha detallat d’on ve el ritual de fer cagar el Tió: "Ara l'hem humanitzat i hem aconseguit la seva supervivència, però el ritual del Tió, totalment pagà, mai s'ha aconseguit cristianitzar, llevat de les cançons que podem cantar". El tronc es cremava a la llar de foc i amb el foc vell es feia el foc nou. 

I l’endemà de Nadal celebrem Sant Esteve. És una festa catalana? Amadeu Carbó cita l'origen: "Tots els territoris que van estar sota l'imperi carolingi celebren les tres grans pasqües de l'any: Nadal, Pasqua de Ressurrecció i Pasqua Granada, i totes elles tenen un dia festiu l'endemà: Sant Esteve, Dilluns de Pascua i Dilluns de Pascua Granada, perquè tothom anava a celebrar les pasqües a la casa pairal. L'endemàno és que fos un dia festiu, és un dia que no es treballava, perquè havien de tornar a casa".

El 27 de desembre, a les 8:45 a RàdioEstel, continuarem descobrint aspectes populars d’aquests dies de Nadal, com la festa del sants innocents, l’home dels nassos, el raïm la Nit de Cap d’Any o la tradició del Pessebre Vivent, mentre que el 3 de gener parlarem del nou any, els Reis Mags i la festa de la Candelera.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET