Ràdio Estel
Ara no hi ha majoria al Congrés a favor d'aquesta pena, però sembla que sí al conjunt de la societat
SOCIETAT 
"Aplicar la presó permanent revisable vol dir assumir un fracàs"
Hi coincideixen, en 'El Mirador de l'actualitat', el religiós mercedari José Juan Galve i els advocats Xavier Puigdollers i Toni Picó
@IgnasiMiranda 12/02/2018

Xavier Puigdollers, advocat i president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, Toni Picó, exdiputat d’Unió i advocat, i José Juan Galve, provincial de l'Orde de la Mercè a Catalunya, Aragó i altres territoris, han coincidit aquest dilluns en la idea que "aplicar la presó permanent revisable vol dir assumir un fracàs". Així s'han referit, des del programa El Mirador de l'actualitat, a un canvi del Codi Penal que va aprovar el govern de Mariano Rajoy el 2015, encara amb majoria absoluta, i "sense oposició, gairebé sense debat", segons ha recordat Picó, aleshores diputat d'Unió al Congrés. Puigdollers ha lamentat que, amb aquesta norma, "no es fa res per la reinserció d'una persona que està tancada durant molts anys". En aquesta línia, ha comentat que, "a Espanya, la presó està concebuda només per al càstig i presenta així un punt de revenja". El també exdirector general d'Afers Religiosos ha criticat la presó permanent com "una forma d’enfonsar el pres i allunyar-lo de la societat".

Toni Picó, per la seva banda, ha fonamentat la seva crítica a la presó permanent revisable en el fet que, amb aquesta pena, "no se sap quants anys s’ha d’estar en presó, tot i que se'n pugui fer una revisió". En una situació en el context polític de fa tres anys i actual, ha destacat que ara "el govern espanyol no només vol seguir aplicant la llei, sinó que ha aprovat un avantprojecte que l'amplia a altres delictes, sobre una disposició que, a sobre, està recorreguda al Tribunal Constitucional en un recurs presentat per tots els partits de l’oposició, alhora compromesos des del 2015 per derogar-lo". Finalment Picó ha conclòs que "el principi de dignitat es bàsic" i que "la indeterminació dels anys d’una pena no ajuda el pres".

José Juan Galve ha denunciat que la presó permanent revisable respon "a una legislació en calent, quan la solució hauria de ser rehabilitar el pres i no endurir les penes". El provincial dels mercedaris ha defensat que "una societat moderna sàpiga donar una segona oportunitat a les persones en lloc de fer que es quedin enun cel·la durant 30 anys". També ha proposat, davant aquesta realitat, "invertir en educadors i no pas a allargar penes, perquè els reclusos no han d'abandonar l’esperança, com diu el Papa Francesc". El religiós, a més, ha assegurat que "cal tenir en compte l’esforç de l’Església per aconseguir que les presons serveixin per reflexionar i aprendre a demanar perdó i refer-se".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 12 de febrer.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET