Ràdio Estel
ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Dimitri Conejo Sanz
Pregària i solidaritat en temps de coronavirus
L’Església té molt presents les víctimes i afectats, així com el personal mèdic i d’infermeria
Carme Munté Margalef 13/03/2020

«Per les víctimes i afectats pel coronavirus. Per tot el personal mèdic i d’infermeria. Perquè es trobi ben aviat el remei per combatre aquesta pandèmia. Que el Senyor ens alliberi de la por i ens infongui serenor i esperança. Preguem al Senyor.» Aquesta és una de les pregàries més presents aquests dies com a conseqüència del que l’Organització Mundial de la Salut ha qualificat de pandèmia. El Covid-19 afecta països d’arreu del món, amb especial incidència a Espanya i Catalunya, on ja ha infectat més de 500 persones i ha provocat la mort de 8 més.

L’Església catalana, seguint les mesures indicades per les autoritats civils i sanitàries, així com les disposicions de la Conferència Episcopal Espanyola, ha anat reforçant les mesures de prevenció; sempre, això sí, amb la voluntat de mantenir la seva proximitat a tots els fidels, especialment als més vulnerables, i de transmetre un missatge d’esperança i confiança. 

En aquest sentit, la Conferència Episcopal Tarraconense va publicar una nota el 14 de març en què anunciava la supressió de totes les celebracions de l'Eucaristia amb participació de fidels i dispensava tots els fidels de les deu diòcesis amb seu a Catalunya del precepte dominical «mentre duri la situació de greu crisi sanitària actual». En la mateixa nota s'indica que les exèquies, en diàleg amb les famílies, se celebrin de forma simplificada mentre que els funerals es posposin per a més endavant. Alhora, els bisbes catalans conviden a «mantenir les esglésies obertes, en la mesura del possible» i a atendre «amb caritat pastoral els malalts i les persones angoixades». També a seguir la missa a través de la televisió, de la radio o d'internet.

«Davant de la situació originada pel contagi del Covid-19, hem de complir amb els protocols que han emès les autoritats tant eclesiàstiques com civils i fer prevaler el sentit de la responsabilitat i el sentit comú», manifesta Mn. Juan Manuel Bajo, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de la Salut de la Conferència Episcopal Tarraconense, que també explica que han donat «la indicació que tots els capellans i agents de pastoral que treballen als hospitals es posin en contacte amb el control d’infermeria perquè els facilitin els materials de prevenció adients: mascareta, guants, bata i ulleres de protecció».

De la seva banda, els rectors d’Igualada (bisbat de Vic), davant de la situació de confinament en què es troba la ciutat, com també les poblacions de Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, han fet «una crida a l’esperança a tota la feligresia que viu amb preocupació aquests fets i els animem especialment que visquin amb més intensitat, en aquest temps quaresmal, la pregària personal i les pràctiques de pietat per trobar-hi el confort i la fortalesa en aquesta alarma». Al mateix temps, recorden que atendran «tots els malalts que necessitin assistència espiritual». I per això han posat a la seva disposició els seus telèfons de contacte.

En una entrevista a Ràdio Estel, el divendres 13 de març passat, Mn. Xavier Bisbal, rector de Santa Maria i Sagrada Família d’Igualada, ha comentat que «malgrat els moments difícils, hem d’animar la gent a pregar i a viure amb esperança aquesta situació, perquè la superarem». I ha afegit que la petició de confinament a casa per part de les autoritats impossibilita l’assistència a les celebracions litúrgiques: «M’he preparat un altar a la biblioteca, des d’on oferiré la missa per tot el poble.» Mn. Bisbal, que també és delegat de Mitjans de Comunicació del bisbat de Vic, ha apel·lat de nou a la responsabilitat: «Són mesures dures, però si se’ns demana que no ens moguem per tal de no expandir aquest brot toca fer-ho, ens ho hem de prendre amb calma.»

Una altra situació dolorosa és la dels enterraments de les persones que han mort a causa del Covid-19: «Haurem d’esperar que passi tot això per poder oferir misses per aquests difunts.»

 Mesures extraordinàries

 Atès el tancament d’escoles i centres universitaris decretat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, les parròquies i centres de culte han suspès tots els actes de pastoral educativa, com la catequesi, grups de lleure o grups de joves, així com tota activitat pastoral que impliqui el treball en grup. Evidentment, la mateixa mesura ha tingut incidència en totes les institucions docents, com l’Ateneu Universitari Sant Pacià, o la mateixa Escolania de Montserrat. Al tancament d’aquesta edició, també constava la cancel·lació de la Pasqua de les Avellanes dels Maristes i la Pasqua Jove de La Salle Catalunya. De la seva banda, el monestir de Santa Maria de Poblet havia procedit a clausurar l’hostatgeria.

Una altra decisió que ha tingut ampli ressò ha estat l’aturada de les obres i de les visites de la basílica de la Sagrada Família. «Aquesta decisió», tal com ha exposat la Junta Constructora en un comunicat, «es fa extensiva a la Casa Museu Gaudí, ubicada al Park Güell, i es pren amb la voluntat de protegir els visitants, tot el personal i els col·laboradors externs del temple del risc de possibles contagis». També havia quedat suspesa la il·luminació de la façana de la Passió, emmarcada en els actes de celebració de la Setmana Santa.

Finalment, les Passions d’Olesa, d’Esparreguera o de Cervera havien decidit ajornar les sessions d’inici de temporada.

 Atenció als més vulnerables

 En aquest moment difícil, l’Església també convida a no oblidar-nos de les persones més febles i vulnerables.  El papa Francesc, a través del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, ha enviat 100.000 euros a Càritas Itàlia. Els diners es dedicaran a donar suport als serveis essencials a favor dels pobres i dels més febles i vulnerables.

De la seva banda, sor Lucía Caram, dominica de Manresa i responsable del programa de lluita contra la pobresa Invulnerables, fa un crit d’alerta: «No ens oblidem dels més pobres. Aquest és un crit desesperat. La gent s’està abraonant als supermercats i buidant les estanteries. Hem de viure aquest moment des de la fe, però també des del compromís.»

Per això, la responsable de la Fundació del Convent de Santa Clara recorda que el moment actual exigeix solidaritat extra: «Cadascú pot fer-ho a la seva manera. Jo vull posar en valor la feina de tants i tants voluntaris i voluntàries que immediatament han dit: “No podem tancar el banc d’aliments, no podem deixar d’atendre les residències.” Aquest és un compromís de gent que s’hi juga la vida i que són els primers que volen servir i estar al costat dels últims. No podem oblidar-los ni abandonar-los.»

«El coronavirus», conclou la dominica, «és una pandèmia que no coneix raça, cultura, religió, país, ni classe social i que ens afecta a tots. Ha posat sobre la taula la vulnerabilitat absoluta de tothom. És moment de prendre’n consciència i seria molt trist que caiguéssim en el “campi qui pugui”.»

Finalment, el teòleg Xavier Morlans, un dels impulsors del projecte Hospital de Campanya de Santa Anna, posa en valor la necessitat de la pregària i de la solidaritat, alhora que veu aquest moment difícil com una oportunitat: «Hi haurà un efecte positiu. Segur que experimentarem que vivim una vida massa accelerada així com el goig de tenir temps per estar amb nosaltres mateixos, per llegir, per pregar, fins i tot per mirar bones pel·lícules.»
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET