ï»ż RĂ dio Estel
ï»ż

PĂ gines que m'han corprĂšs

Dia d'emissiĂł: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

DescripciĂł: PĂ gines que m'han corprĂšs no Ă©s un programa sobre llibres, sinĂł un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres sĂłn capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui Ă©s l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un barĂł? És catalĂ ? CastellĂ ? AnglĂšs? De l’actualitat? Un autor clĂ ssic? 


A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissiĂł acompanyats de la selecciĂł de frases que ha comentat la Teresa. El programa tĂ© un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pĂ gines que a vosaltres us hagin corprĂšs i la Teresa en triarĂ  una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a mĂ xim de 2 pĂ gines del llibre (mĂ xim 3.000 carĂ cters).

DirecciĂł: Teresa Forcades
RedacciĂł:
PresentaciĂł: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20171101-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 9

Avui, a casa nostra, tots els graus i capes socials estan molt irritats i tot allĂČ que apareix en un llibre imprĂšs els sembla una al·lusiĂł personal: aquesta Ă©s, pel que es veu, la sensaciĂł que sura per l’aire. N’hi ha prou amb dir que en una ciutat hi ha una persona estĂșpida perquĂš aixĂČ sigui una al·lusiĂł personal: saltarĂ  un senyor d’aspecte respectable i es posarĂ  a cridar: ‘Jo tambĂ© sĂłc una persona, per tant tambĂ© sĂłc estĂșpid’, en una paraula, de seguida comprĂšn de quĂš va la cosa. AixĂ­ doncs, per evitar-ho, anomenarem la dama que rep a la visitant tal com l’anomenava quasi per unanimitat la ciutat de N, o sia, la dama agradable en tots sentits. Aquest nom l’havia adquirit legĂ­timament, ja que no estalviava res per tal de fer-se amable en el grau mĂ©s elevat. Si bĂ©, naturalment, a travĂ©s de l’amabilitat s’hi esmunyia la rĂ pida agilitat del carĂ cter femenĂ­, i tambĂ©, de vegades, de cada paraula agradable en sorgia, ai, cada agulla! I DĂ©u ens deslliuri de tot el que bullia en el seu cor contra qualsevulga que d’alguna manera, o pels mitjans que fos, li passĂ©s la mĂ  per la cara. Tot aixĂČ, perĂČ, anava embolcallat en el mĂ©s gran refinament social que pugui donar-se en una ciutat de provĂ­ncia. Feia cada moviment amb elegĂ ncia, li agradaven els versos, sabia mantenir de vegades el cap en una positura somniadora, i tothom estava d’acord que era una dama agradable en tots sentits. L’altra dama, Ă©s a dir, la que arribava, no tenia un carĂ cter tan polifacĂštic i per aixĂČ l’anomenarem la dama senzillament agradable. L’arribada de la visitant despertĂ  els gossets que dormien al sol: el pelut Adel, que contĂ­nuament s’embolicava amb la prĂČpia llana, i la gosseta Potpourri, de fines potetes. L’un i l’altra, bordant, anaren a remenar la cua al vestĂ­bul, on la visitant s’alliberava ja del seu abric i quedava amb un vestit estampat, de moda, amb llargues cues al coll; el perfum de gessamĂ­ s’estenguĂ© per tota la cambra. AixĂ­ que la dama agradable en tots sentits s’assabentĂ  de l’arribada de la dama senzillament agradable, correguĂ© cap al vestĂ­bul. Les dames s’agafaren les mans, es besaren i llançaren exclamacions com les de les col·legiales quan es troben poc temps desprĂ©s d’acabats els estudis, quan les maretes encara no han tingut temps d’explicar-los que el pare d’una Ă©s mĂ©s pobre i de menys graduaciĂł que el pare d’una altra. El petĂł fou sonor, perquĂš els gossets tornaven a bordar, cosa per la qual foren copejats amb el mocador; ambdues dames s’encaminaren al salĂł, blau com Ă©s natural, amb un divan, una tauleta ovalada i fins unes petites mampares cobertes d’heura; de seguida hi acudiren, remugant, el pelut Adel i l’alta Potpourri, de fines potes.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. AVUI, A CASA NOSTRA, TOTS ELS GRAUS I CAPES SOCIALS ESTAN MOLT IRRITATS I TOT ALLÒ QUE APAREIX EN UN LLIBRE IMPRÈS ELS SEMBLA UNA AL·LUSIÓ PERSONAL

2. SI BÉ, NATURALMENT, A TRAVÉS DE L’AMABILITAT S’HI ESMUNYIA LA RÀPIDA AGILITAT DEL CARÀCTER FEMENÍ, I TAMBÉ, DE VEGADES, DE CADA PARAULA AGRADABLE EN SORGIA, AI, CADA AGULLA!

3. L’ARRIBADA DE LA VISITANT DESPERTÀ ELS GOSSETS QUE DORMIEN AL SOL: EL PELUT ADEL, QUE CONTÍNUAMENT S’EMBOLICAVA AMB LA PRÒPIA LLANA, I LA GOSSETA POTPOURRI, DE FINES POTETES.

4. AIXÍ QUE LA DAMA AGRADABLE EN TOTS SENTITS S’ASSABENTÀ DE L’ARRIBADA DE LA DAMA SENZILLAMENT AGRADABLE, CORREGUÉ CAP AL VESTÍBUL.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjĂ  d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pĂ gines que t’han corprĂšs. El text que envĂŻis ha de ser en catalĂ  i ha de tenir un mĂ xim de 3.000 carĂ cters. Cal que indiquis l’autor, el tĂ­tol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui catalĂ , l’editorial, l’any d’ediciĂł i tambĂ© el nĂșmero de les pĂ gines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triarĂ© un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
PoblaciĂł
Comentari
TORNAR ACTUAL