ï»ż RĂ dio Estel
ï»ż

PĂ gines que m'han corprĂšs

Dia d'emissiĂł: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

DescripciĂł: PĂ gines que m'han corprĂšs no Ă©s un programa sobre llibres, sinĂł un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres sĂłn capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui Ă©s l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un barĂł? És catalĂ ? CastellĂ ? AnglĂšs? De l’actualitat? Un autor clĂ ssic? 


A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissiĂł acompanyats de la selecciĂł de frases que ha comentat la Teresa. El programa tĂ© un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pĂ gines que a vosaltres us hagin corprĂšs i la Teresa en triarĂ  una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a mĂ xim de 2 pĂ gines del llibre (mĂ xim 3.000 carĂ cters).

DirecciĂł: Teresa Forcades
RedacciĂł:
PresentaciĂł: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20171206-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 13

La fortuna no era gens dolça per a Deslauriers.
S’havia presentat a les oposicions a agregats amb una tesi sobre el dret de testar, en la qual defensava que hom l’havia de restringir tant com fos possible; i, com que el seu adversari l’havia excitat per tal de fer-li dir estupideses, n’havia dit a balquena, sense que els examinadors piulessin. DesprĂ©s l’atzar havia volgut que anĂ©s a la sort, per tema de lliçó, la PrescripciĂł. Aleshores, Deslauriers havia exposat teories deplorables; els vells litigis havien de presentar-se com els nous; Âżper quĂš el propietari havia d’ésser privat dels seus bĂ©ns perquĂš no pot fornir-ne els tĂ­tols fins passats trenta-un anys? Era donar la seguretat de l’home honrat a l’hereu del lladre enriquit. Totes les injustĂ­cies eren consagrades per una extensiĂł d’aquest dret, que representava la tirania, l’abĂșs de la força! Havia arribat fins i tot a cridar:
- Abolim-lo; i els francs no fastiguejaran mĂ©s als gals; els anglesos als irlandesos, els ianquis als pell-roges, els turcs als Ă rabs, els blancs als negres, PolĂČnia ...
El president l’havia interromput:
- BĂ©, bĂ©, senyor! no n’hem de fer res nosaltres de les vostres opinions polĂ­tiques, haureu de tornar-vos a presentar mĂ©s tard!
Deslauriers no havia volgut torna.se a presentar. PerĂČ aquell malaventurat tĂ­tol XXĂš del llibre III del Codi Civil havia esdevingut per a ell una muntanya d’entrebancs. Elaborava una voluminosa obra sobre La PrescripciĂł considerada com a base del dret civil i del dret natural dels pobles; i anava perdut entre Dunod, RogĂ©rius, Balbus, Merlin, Vazeille, Savigny, Troplong, i d’altres lectures considerables. Per tal de lliurar-s’hi amb mĂ©s comoditat havia presentat la renĂșncia a la plaça de primer passant. Vivia fent classes, fabricant tesis; i, a les sessions de la Parlotte , esparverava amb la seva virulĂšncia el partit conservador, tots els joves doctrinaris alliçonats pel senyor Guizot – de tal manera que tenia, en uns determinats cercles, una espĂšcie de celebritat, una mica barrejada de desconfiança envers la seva persona.
Acudí a la cita abrigat amb un gruixut paltó folrat de franel·la vermella, com el que portava Sénéscal temps enrera.
El respecte humĂ , a causa de la gent que passava, els impedĂ­ d’abraçar-se llargament, i anaren fins a can VĂ©four, de bracet, rient per sota el nas de plaer, amb una llĂ grima al fons dels ulls. MĂ©s tard, quan foren sols, Deslauriers exclamĂ :
- Ah, mal llamp! ens les tornarem a mamar dolces, ara.
A FrĂ©deric no el complaguĂ© gens aquesta manera d’associar-se, tot seguit, a la seva fortuna. El seu amic palesava massa joia per ells dos, i no pas prou per ell sol.


FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. S’HAVIA PRESENTAT A LES OPOSICIONS A AGREGATS AMB UNA TESI SOBRE EL DRET DE TESTAR, EN LA QUAL DEFENSAVA QUE HOM L’HAVIA DE RESTRINGIR TANT COM FOS POSSIBLE.

2. ¿PER QUÈ EL PROPIETARI HAVIA D’ÉSSER PRIVAT DELS SEUS BÉNS PERQUÈ NO POT FORNIR-NE ELS TÍTOLS FINS PASSATS TRENTA-UN ANYS? ERA DONAR LA SEGURETAT DE L’HOME HONRAT A L’HEREU DEL LLADRE ENRIQUIT.

3. EL RESPECTE HUMÀ, A CAUSA DE LA GENT QUE PASSAVA, ELS IMPEDÍ D’ABRAÇAR-SE LLARGAMENT.

4. EL SEU AMIC PALESAVA MASSA JOIA PER ELLS DOS, I NO PAS PROU PER ELL SOL.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjĂ  d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pĂ gines que t’han corprĂšs. El text que envĂŻis ha de ser en catalĂ  i ha de tenir un mĂ xim de 3.000 carĂ cters. Cal que indiquis l’autor, el tĂ­tol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui catalĂ , l’editorial, l’any d’ediciĂł i tambĂ© el nĂșmero de les pĂ gines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triarĂ© un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
PoblaciĂł
Comentari
TORNAR ACTUAL