ï»ż RĂ dio Estel
ï»ż

PĂ gines que m'han corprĂšs

Dia d'emissiĂł: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

DescripciĂł: PĂ gines que m'han corprĂšs no Ă©s un programa sobre llibres, sinĂł un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres sĂłn capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui Ă©s l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un barĂł? És catalĂ ? CastellĂ ? AnglĂšs? De l’actualitat? Un autor clĂ ssic? 


A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissiĂł acompanyats de la selecciĂł de frases que ha comentat la Teresa. El programa tĂ© un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pĂ gines que a vosaltres us hagin corprĂšs i la Teresa en triarĂ  una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a mĂ xim de 2 pĂ gines del llibre (mĂ xim 3.000 carĂ cters).

DirecciĂł: Teresa Forcades
RedacciĂł:
PresentaciĂł: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20181107-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 48

Dimecres, 22 de desembre 1943

Estimada Kitty:

Una seriosa grip m’ha impedit d’escriure’t fins avui. És terrible estar malalta en aquestes condicions. Cada vegada que havia de tossir, m’encongia sota els llençols, intentant imposar silenci a la meva gola; resultat, que encara la irritava mĂ©s i havien de venir a calmar-me amb llet amb mel, sucre i pastilles. Quan penso en tots els tractaments que m’ha calgut suportar, encara em roda el cap. Suades, compreses humides, cataplasmes al pit, begudes calentes, gĂ rgares, pintades, bafs, llimonades, el termĂČmetre cada dues hores, i la immobilitat completa.

Em pregunto com puc haver-me refet desprĂ©s de passar tot aixĂČ. La cosa mĂ©s desagradable era veure sobre el meu pit nu el cap embrillantinat de Dussel, jugant a fer de metge i volent copsar els sorolls de la meva pobra caixota. No solament els seus cabells em feien unes pessigolles terribles, sinĂł que em sentia tota mortificada, tot i que ell tĂ© mĂ©s de trenta anys, ja no Ă©s un estudiant i tĂ© el tĂ­tol de metge. ÂżQuĂš hi venia a fer, aquest tipus, sobre el meu cor? No Ă©s pas el meu enamorat, que jo sĂ piga. D’altra banda, encara em pregunto si Ă©s capaç de distingir entre els sorolls normals i els dubtosos, perquĂš necessitaria una bona xeringada a les orelles; em sembla que cada dia es torna mĂ©s dur d’oĂŻda.

Ja he parlat prou de malalties; deixem-ho. Em trobo millor que mai, he crescut un centímetre, he augmentat un quilo estic pàl·lida i impacient per tornar als meus estudis.

No tinc cap nova sensacional per anunciar-te. Cosa extraordinĂ ria, tothom s’entĂ©n d’allĂČ mĂ©s bĂ©, a la casa, i ningĂș no es baralla; feia, almenys, sis mesos que no havĂ­em conegut una pau semblant. Elli no ha tornat encara.

Per Nadal tindrem una raciĂł suplementĂ ria d’oli, de bombons i de confitura. El meu present Ă©s magnĂ­fic, no t’ho pots imaginar: una agulla de pit feta d’una moneda de coure, brillant com l’or, en fi, esplĂšndida. El senyor Dussel ha obsequiat la mare i la senyora Van Daan amb una coca molt bonica, que ha demanat a Miep que li preparĂ©s. Pobra Miep, amb la feina que ja tĂ© ... Jo tambĂ© tinc una petita sorpresa per a ella, aixĂ­ com per a Elli. He demanat al senyor Koophuis que faci preparar galetes de massapĂ  amb el sucre de la meva sopa dels matins, que estic estalviant des de fa dos mesos.

No fa pas fred; fa un temps que adorm; l’estufa put; tot el que mengem ens pesa a l’estĂČmac, provocant remors per tot arreu; a la rĂ dio, les mateixes notĂ­cies; atmosfera de malson.

Teva,

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. LA COSA MÉS DESAGRADABLE ERA VEURE SOBRE EL MEU PIT NU EL CAP EMBRILLANTINAT DE DUSSEL, JUGANT A FER DE METGE I VOLENT COPSAR ELS SOROLLS DE LA MEVA POBRA CAIXOTA.

2. COSA EXTRAORDINÀRIA, TOTHOM S’ENTÉN D’ALLÒ MÉS BÉ, A LA CASA, I NINGÚ NO ES BARALLA; FEIA, ALMENYS, SIS MESOS QUE NO HAVÍEM CONEGUT UNA PAU SEMBLANT.

3. HE DEMANAT AL SENYOR KOOPHUIS QUE FACI PREPARAR GALETES DE MASSAPÀ AMB EL SUCRE DE LA MEVA SOPA DELS MATINS, QUE ESTIC ESTALVIANT DES DE FA DOS MESOS.

4. NO FA PAS FRED; FA UN TEMPS QUE ADORM; L’ESTUFA PUT; TOT EL QUE MENGEM ENS PESA A L’ESTÒMAC, PROVOCANT REMORS PER TOT ARREU; A LA RÀDIO, LES MATEIXES NOTÍCIES; ATMOSFERA DE MALSON.MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjĂ  d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pĂ gines que t’han corprĂšs. El text que envĂŻis ha de ser en catalĂ  i ha de tenir un mĂ xim de 3.000 carĂ cters. Cal que indiquis l’autor, el tĂ­tol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui catalĂ , l’editorial, l’any d’ediciĂł i tambĂ© el nĂșmero de les pĂ gines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triarĂ© un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
PoblaciĂł
Comentari
TORNAR ACTUAL