ï»ż RĂ dio Estel
ï»ż

PĂ gines que m'han corprĂšs

Dia d'emissiĂł: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

DescripciĂł: PĂ gines que m'han corprĂšs no Ă©s un programa sobre llibres, sinĂł un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres sĂłn capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui Ă©s l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un barĂł? És catalĂ ? CastellĂ ? AnglĂšs? De l’actualitat? Un autor clĂ ssic? 


A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissiĂł acompanyats de la selecciĂł de frases que ha comentat la Teresa. El programa tĂ© un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pĂ gines que a vosaltres us hagin corprĂšs i la Teresa en triarĂ  una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a mĂ xim de 2 pĂ gines del llibre (mĂ xim 3.000 carĂ cters).

DirecciĂł: Teresa Forcades
RedacciĂł:
PresentaciĂł: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20180321-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 26

EscolĂ stica, germana de sant Benet, consagrada al DĂ©u omnipotent ja des de l’ùpoca de la seva infĂ ncia, acostumava a visitar el seu germĂ  un cop cada any. I l’home de DĂ©u baixava a una possessiĂł del monestir que estava no lluny de la porta.

Un dia, doncs, EscolĂ stica hi acudĂ­, com solia, i el seu venerable germĂ  baixĂ  amb uns deixebles on era ella. Passaran tot el dia lloant DĂ©u i menant una santa conversa; arribada la tenebra de la nit, van menjar quelcom tots junts.

PerĂČ, entre les sagrades converses, es fĂ©u ja molt tard, i aquella santa dona pregĂ  el seu germĂ  i li va dir:

- Et demano que aquesta nit no em deixis i que tractem fins demĂ  dels goigs de la vida celestial.

Ell li va respondre:

- QuÚ és el que dius, oh germana? No puc de cap manera restar fora de la cel·la.

I llavors aquella santa dona, quan sentĂ­ la veu del seu germĂ  que s’hi negava, va entrellaçar les mans i les posĂ  sobre la taula, va reclinar-hi damunt el cap i fĂ©u una sĂșplica al Senyor. I, quan alcĂ  el cap de la taula, fou tanta la força dels trons i dels llamps, es produĂ­ un temporal de pluja tan formidable, que ni el venerable Benet ni es monjos que hi havia amb ell no van poder moure’s del lloc on eren. Aleshores l’home de DĂ©u, tot trist, començà de queixar-se:

- Que DĂ©u omnipotent et perdoni, germana: quĂš Ă©s el que has fet?

Ella va respondre:

- T’he pregat, i no has volgut escoltar-me; he pregat el meu DĂ©u, i m’ha escoltat. Ara, doncs, si pots, surt i torna al monestir, deixant-me a mi aquĂ­ tota sola.

I ell, que de bon grat no s’havia volgut quedar en aquell lloc, s’hi quedĂ  per força. I fou aixĂ­ que van vetllar tota la nit i es can assaciar en comunicaciĂł mĂștua de col·loquis sagrats sobre la vida espiritual.

I no és estrany que allà la santa dona tingués més força que ell, perquÚ, tal com diu sant Joan, Déu és amor; amb raó ella va poder més perquÚ estimava més.

Al cap de tres dies, l’home de DĂ©u estava en la seva cel·la. AixecĂ  els ulls al cel i va veure l’ànima de la seva germana, sortida ja del seu cos, que s’endinsava en forma de coloma en les profunditats del cel. El venerable Benet, joiĂłs aleshores de la glĂČria d’ella, donĂ  grĂ cies a DĂ©u amb himnes i lloances, i va enviar uns monjos a cercar el cos d’ella, perquĂš el portessin al monestir i el dipositessin en el sepulcre que s’havia fet per a ell mateix.

I amb aixĂČ s’esdevinguĂ© que ni a sepultura no va separar els cossos d’aquells dos que sempre havien pensat idĂšnticament nomĂ©s en DĂ©u.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. ESCOLÀSTICA, GERMANA DE SANT BENET, CONSAGRADA AL DÉU OMNIPOTENT JA DES DE L’ÈPOCA DE LA SEVA INFÀNCIA, ACOSTUMAVA A VISITAR EL SEU GERMÀ UN COP CADA ANY.

2. T’HE PREGAT, I NO HAS VOLGUT ESCOLTAR-ME; HE PREGAT EL MEU DÉU, I M’HA ESCOLTAT. ARA, DONCS, SI POTS, SURT I TORNA AL MONESTIR, DEIXANT-ME A MI AQUÍ TOTA SOLA.

3. I NO ÉS ESTRANY QUE ALLÀ LA SANTA DONA TINGUÉS MÉS FORÇA QUE ELL, PERQUÈ, TAL COM DIU SANT JOAN, DÉU ÉS AMOR; AMB RAÓ ELLA VA PODER MÉS PERQUÈ ESTIMAVA MÉS.

4. EL VENERABLE BENET, JOIÓS ALESHORES DE LA GLÒRIA D’ELLA, DONÀ GRÀCIES A DÉU AMB HIMNES I LLOANCES, I VA ENVIAR UNS MONJOS A CERCAR EL COS D’ELLA, PERQUÈ EL PORTESSIN AL MONESTIR I EL DIPOSITESSIN EN EL SEPULCRE QUE S’HAVIA FET PER A ELL MATEIX.


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjĂ  d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pĂ gines que t’han corprĂšs. El text que envĂŻis ha de ser en catalĂ  i ha de tenir un mĂ xim de 3.000 carĂ cters. Cal que indiquis l’autor, el tĂ­tol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui catalĂ , l’editorial, l’any d’ediciĂł i tambĂ© el nĂșmero de les pĂ gines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triarĂ© un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
PoblaciĂł
Comentari
TORNAR ACTUAL