ï»ż RĂ dio Estel
ï»ż

PĂ gines que m'han corprĂšs

Dia d'emissiĂł: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

DescripciĂł: PĂ gines que m'han corprĂšs no Ă©s un programa sobre llibres, sinĂł un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres sĂłn capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui Ă©s l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un barĂł? És catalĂ ? CastellĂ ? AnglĂšs? De l’actualitat? Un autor clĂ ssic? 


A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissiĂł acompanyats de la selecciĂł de frases que ha comentat la Teresa. El programa tĂ© un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pĂ gines que a vosaltres us hagin corprĂšs i la Teresa en triarĂ  una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a mĂ xim de 2 pĂ gines del llibre (mĂ xim 3.000 carĂ cters).

DirecciĂł: Teresa Forcades
RedacciĂł:
PresentaciĂł: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20171025-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 8

S’havia emparat amb Nel perquĂš li havia semblat que era el mĂ©s proper a un altre i a ella mateixa, nomĂ©s per descobrir que ella i Nel no eren una i la mateixa cosa. No tenia cap intenciĂł de fer-li mal a Nel quan es va allitar amb Jude. Sempre havien compartit l’afecte envers l’altra gent: comparaven com besava un noi, les frases que feia servir amb l’una i l’altra. El matrimoni, pel que es veia, ho havia canviat tot, perĂČ com que ella no tenia coneixement Ă­ntim del matrimoni, com que havia viscut en una casa de dones que consideraven tots els homes disponibles i els seleccionaven atenent nomĂ©s els seus gustos, no estava preparada per entendre el sentiment de possessiĂł de l’Ășnica persona de qui se sentia a prop. Sabia molt bĂ© quĂš deien i pensaven, o el que deien que sentien, les altres dones. PerĂČ ella i Nel sempre els havien vist el llautĂł. Totes dues sabien que aquelles dones no sentien gelosia d’altres dones; que nomĂ©s tenien por de perdre la feina. Por que els seus marits descobrissin que no hi havia res Ășnic entre les seves cames.

Nel era l’Ășnica persona que no li havia demanat res, que havia acceptat tots els seus aspectes. Ara ho volia tot, i tot per culpa d’allĂČ. Nel era la primera persona que havia estat real per a ella, la primera a qui deia pel nom, la que havia vist com ella un biaix que permetia forçar la vida fins als lĂ­mits. Ara Nel havia esdevingut una d’elles. Una d’aquelles aranyes que nomĂ©s pensaven en el segĂŒent esglaĂł de la teranyina, suspeses de la seva prĂČpia bava en indrets secs i foscos, amb mĂ©s por de la caiguda lliure que de l’alĂš de la serp de sota. Tan concentrades per veure l’estrany esgarriat que ensopega amb la seva xarxa que no veuen en el cobalt de les seves esquenes la llum de lluna que intenta penetrar en els seus racons. Si les tocava l’alĂš de la serp, per fatal que fos, nomĂ©s esdevenien vĂ­ctimes, i aquest paper el sabien representar (com Nel sabia representar el d’esposa ofesa). PerĂČ la caiguda lliure, oh no, aixĂČ demanava – exigia – inventiva: alguna cosa a veure amb la possessiĂł d’ales, una manera d’encongir les cames i sobretot un lliurament total al vol de baixada si volien assaborir el gust de la llengua o romandre vives. PerĂČ precisament el que elles no volien era estar vives, i ara Nel tampoc. Era massa perillĂłs. Ara Nel pertanyia al poble i als seus costums. S’havia lliurat a ells, i els seus espetecs amb la llengua la farien tornar al petit racĂł sec on s’aferraria amb la bava, molt per damunt de l’alĂš de la serp i de la caiguda.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. UNA D’AQUELLES ARANYES QUE NOMÉS PENSAVEN EN EL SEGÜENT ESGLAÓ DE LA TERANYINA, SUSPESES DE LA SEVA PRÒPIA BAVA EN INDRETS SECS I FOSCOS, AMB MÉS POR DE LA CAIGUDA LLIURE QUE DE L’ALÈ DE LA SERP DE SOTA

2. TAN CONCENTRADES PER VEURE L’ESTRANY ESGARRIAT QUE ENSOPEGA AMB LA SEVA XARXA QUE NO VEUEN EN EL COBALT DE LES SEVES ESQUENES LA LLUM DE LLUNA QUE INTENTA PENETRAR EN ELS SEUS RACONS

3. SI LES TOCAVA L’ALÈ DE LA SERP, PER FATAL QUE FOS, NOMÉS ESDEVENIEN VÍCTIMES, I AQUEST PAPER EL SABIEN REPRESENTAR (COM NEL SABIA REPRESENTAR EL D’ESPOSA OFESA)

4. PERÒ LA CAIGUDA LLIURE, OH NO, AIXÒ DEMANAVA – EXIGIA – INVENTIVA: ALGUNA COSA A VEURE AMB LA POSSESSIÓ D’ALES, UNA MANERA D’ENCONGIR LES CAMES I SOBRETOT UN LLIURAMENT TOTAL AL VOL DE BAIXADA SI VOLIEN ASSABORIR EL GUST DE LA LLENGUA O ROMANDRE VIVES


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjĂ  d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pĂ gines que t’han corprĂšs. El text que envĂŻis ha de ser en catalĂ  i ha de tenir un mĂ xim de 3.000 carĂ cters. Cal que indiquis l’autor, el tĂ­tol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui catalĂ , l’editorial, l’any d’ediciĂł i tambĂ© el nĂșmero de les pĂ gines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triarĂ© un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
PoblaciĂł
Comentari
TORNAR ACTUAL