ï»ż RĂ dio Estel
ï»ż

PĂ gines que m'han corprĂšs

Dia d'emissiĂł: Dimecres
Horari: de 23h a 23.30h
Tipus de programa: Divulgatiu

DescripciĂł: PĂ gines que m'han corprĂšs no Ă©s un programa sobre llibres, sinĂł un programa sobre com els llibres ens fan sentir, sobre com els llibres sĂłn capaços d’inspirar-nos.


Al final de cada programa, ens desvela qui Ă©s l’autor del text que ha llegit i a quina obra pertany. Escoltar el text sense saber qui n’és l’autor permet rebre’l sense filtres: es tracta d’una dona o d’un barĂł? És catalĂ ? CastellĂ ? AnglĂšs? De l’actualitat? Un autor clĂ ssic? 


A la web del programa podreu trobar els textos corresponents a cada emissiĂł acompanyats de la selecciĂł de frases que ha comentat la Teresa. El programa tĂ© un component interactiu: els oients podeu enviar a l’adreça paginesquemhancorpres@radioestel.cat les pĂ gines que a vosaltres us hagin corprĂšs i la Teresa en triarĂ  una per tal de comentar-la un cop al mes. Els textos que envieu han de ser com a mĂ xim de 2 pĂ gines del llibre (mĂ xim 3.000 carĂ cters).

DirecciĂł: Teresa Forcades
RedacciĂł:
PresentaciĂł: Teresa Forcades

Email: paginesquemhancorpres@radioestel.cat
Web:

Facebook:
Twitter:
   20170927-23_00PAGINESQUEMHANCORPRES.MP3

PROGRAMA 4

pp. 77-79

‘No, els filĂČsofs no fan el que prediquen’. Tanmateix, ells ja fan molt pel sol fet de predicar i de reflexionar sobre el bĂ©. Certament, tant de bo que tambĂ© poguessin actuar segons els seus preceptes: quĂš els podria fer mĂ©s feliços? Mentrestant, no has de menys tenir les bones paraules i l’esperit ple de bons pensaments, sinĂł que has de lloar la discussiĂł de matĂšries saludables, per bĂ© que no comporti cap resultat. QuĂš hi ha d’estrany en el fet que aquells qui han provat d’enfilar-se per un pendent escarpat no n’assoleixin el cim? Si ets home, admira, encara que caiguin, els qui emprenen grans gestes. És una mostra de noblesa el fet que aquell qui no fa cas de les seves forces, sinĂł de les de la seva condiciĂł, assagi propĂČsits elevats i concebi idees mĂ©s grans de les que pot dur a terme, tot i tenir un esperit immens. Qui es fa el propĂČsit segĂŒent: ‘Jo mirarĂ© la mort amb la mateixa expressiĂł amb quĂš en sento a parlar. Em sotmetrĂ© a tants treballs com calgui, encoratjant el cos amb el meu esperit. MenystindrĂ© les riqueses, tant les presents com les absents, i no em sentirĂ© mĂ©s trist si es troben en una altra banda, ni mĂ©s coratjĂłs si llueixen al meu voltant. No farĂ© cas de la Fortuna, ni quan arribi ni quan se’n vagi. MirarĂ© totes les terres com si fossin meves, i les meves, com si fossin de tothom. ViurĂ© com si sabĂ©s que he nascut per als altres, i per aquest motiu donarĂ© grĂ cies a la natura: certament, podria haver vetllat ella millor pels meus interessos? Ella m’ha donat, sencer, a tothom; i tothom, sencer, a mi. Tot el que tingui, no ho guardarĂ© amb avarĂ­cia ni ho repartirĂ© prĂČdigament; no em creurĂ© que posseeixo res mĂ©s del que he ben donat. No mesurarĂ© els meus favors pel seu nombre, ni per la seva importĂ ncia, ni per cap altra cosa llevat del valor de qui els rep; mai no considerarĂ© que Ă©s molt el que rebi algĂș que en sigui digne. No farĂ© res mogut per l’opiniĂł comuna, ho farĂ© tot per convicciĂł. M’imaginarĂ© que tot el que faig segons la meva consciĂšncia tĂ© lloc davant la mirada del poble. La meva finalitat a l’hora de menjar i beure serĂ  ofegar les necessitats de la natura, i no pas omplir i buidar la panxa. SerĂ© encantador amb els amics, afable i complaent amb els enemics. Em convenceran abans i tot de demanar-m’ho, i m’ocuparĂ© de les peticions honestes. SabrĂ© que la meva pĂ tria Ă©s el mĂłn i que els dĂ©us sĂłn els meus protectors, que es troben sobre meu i al meu voltant, jutges severs dels meus mots i els meus actes. I quan la natura reclami el meu esperit, o bĂ© la raĂł l’abandoni, me n’anirĂ© havent demostrat que he estimat la rectitud, les bones empreses, i que per culpa meva no s’ha reduĂŻt la llibertat de ningĂș, encara menys la meva’; aquell qui es proposi de fer tot aixĂČ, ho vulgui, ho intenti, farĂ  camĂ­ vers els dĂ©us i ell, encara que no hi arribi, ‘haurĂ  mort en un gran acte de gosadia’.

FRASES QUE HE COMENTAT DURANT EL PROGRAMA:

1. QUÈ HI HA D’ESTRANY EN EL FET QUE AQUELLS QUI HAN PROVAT D’ENFILAR-SE PER UN PENDENT ESCARPAT NO N’ASSOLEIXIN EL CIM?

2. MENYSTINDRÉ LES RIQUESES, TANT LES PRESENTS COM LES ABSENTS, I NO EM SENTIRÉ MÉS TRIST SI ES TROBEN EN UNA ALTRA BANDA, NI MÉS CORATJÓS SI LLUEIXEN AL MEU VOLTANT.

3. VIURÉ COM SI SABÉS QUE HE NASCUT PER ALS ALTRES

4. I QUAN LA NATURA RECLAMI EL MEU ESPERIT, O BÉ LA RAÓ L’ABANDONI, ME N’ANIRÉ HAVENT DEMOSTRAT QUE HE ESTIMAT LA RECTITUD, LES BONES EMPRESES, I QUE PER CULPA MEVA NO S’HA REDUÏT LA LLIBERTAT DE NINGÚ, ENCARA MENYS LA MEVA’


MOSTRA/OCULTA PORTADAQUINES SÓN LES PÀGINES QUE A TU T’HAN CORPRÈS? Per mitjĂ  d’aquest formulari pots fer-me arribar la teva proposta de pĂ gines que t’han corprĂšs. El text que envĂŻis ha de ser en catalĂ  i ha de tenir un mĂ xim de 3.000 carĂ cters. Cal que indiquis l’autor, el tĂ­tol del llibre, el nom del traductor en cas que l’original no sigui catalĂ , l’editorial, l’any d’ediciĂł i tambĂ© el nĂșmero de les pĂ gines d’on has tret el text. D’entre tots els textos que m’arribin en triarĂ© un cada mes per comentar en un dels programes. T’animes a enviar el teu text?
Nom
Email
PoblaciĂł
Comentari
TORNAR ACTUAL