SOCIETAT 
“Morir Dignament al segle XXI, metes aconseguides i reptes pendents”
L’associació Metges Cristians de Catalunya organitza una jornada d’estudi sobre Mort Digna al Palau Macaya
Redacció 01/03/2019

El dijous 21 de febrer, l’Associació de Metges Cristians de Catalunya va organitzar al Palau Macaya de Barcelona una jornada d’estudi sobre la Mort Digna, per tractar diversos aspectes relacionats amb la mort i amb la situació que viuen molts malalts terminals. La jornada, que es va celebrar sota el títol “Morir dignament al segle XXI, metes aconseguides i reptes pendents”, va comptar amb la intervenció de diversos experts en el tema, que van tractar de primera mà totes les vessants de la mort, des de l’antropològica i filosòfica fins a la legal i espiritual.

L’acte, en el qual va participar Mn. Joan Costa, doctor en Teologia Moral, es va dividir en dues parts. La primera va estar centrada en la reflexió sobre a les qüestions ètiques que es plantegen al voltant de la mort, i la segona sobre els aspectes clínics que s’haurien de millorar per tal d’ajudar els malalts que tenen la mort molt propera.

El primer bloc va servir perquè els conferenciants poguessin debatre temes com l’eutanàsia o el suïcidi assistit, que cada vegada més està posant en situacions de conflicte a professionals sanitaris d’arreu del món en el moment que s’hi oposen, com va explicar la professora de la UB Francisca Pérez. En aquest sentit, Mn. Costa va remarcar el sentit del dolor, i va afirmar que “la malaltia ens humanitza quan l’acceptem i acompanyem el qui pateix, i ens provoca l’efecte contrari quan la rebutgem i abandonem el malalt”.

La segona part de la jornada, centrada en les cures pal·liatives i l’alleujament del patiment, va comptar amb una ponència de la Dra. Helena Camell, presidenta de la Societat Catalana de Cures Pal·liatives, que va deixar clar que la missió del professional sanitari també és alleujar el patiment del pacient terminal estalviant-li els símptomes incòmodes, com l’ofec, el dolor o l’agitació. En aquesta mateixa direcció, la infermera especialitzada en cures intensives Teresa Camps va parlar  als assistents a l’acte d’un tema tant important com és la mort “en soledat” a la UVI.

 

 
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET