EDITORIAL 
Acompanyar en l’hora suprema
Redacció 19/03/2019

Sant Josep —a qui està dedicat aquest mes de març— és el patró de la bona mort perquè, segons una tradició que l’art ha transmès, morí acompanyat de Jesús i de Maria. La mort conscient és una experiència de solitud però és molt diferent morir en mans de les persones estimades, com sol esdevenir-se a l’Àfrica i en altres indrets del món, que en l’asèpsia de l’aïllament. La revolució de la tendresa que promou el papa Francesc ha d’abastar des de la naixença fins a l’hora suprema.

L’Església —a través de les delegacions de Pastoral de la Salut— fa anys que s’esforça per promoure una nova sensibilitat a l’entorn del malalt en situació terminal i dels seus familiars per poder integrar, des de l’evangeli, aquesta realitat en la pròpia història personal. Això comporta reconèixer les pors, els estats emocionals i les diferents necessitats de les persones en aquests moments decisius; tenir en compte les necessitats espirituals dels malalts terminals perquè puguin ser ateses adequadament, de manera natural; donar a conèixer les noves formes d’assistència integral i els drets dels malalts en situació terminal i promoure el voluntariat com una eina pastoral. I, també, incorporar els temes sobre el sofriment, la malaltia i la mort en la catequesi tant d’infants i joves com d’adults. El fet que el sagrament de la Unció dels Malalts se celebri sovint de manera comunitària a les parròquies és una pedagogia altament realista.

Cal, però, que el voluntariat que acompanya els malalts terminals hagi rebut una formació específica. Segons Montserrat Esquerda, delegada de Pastoral de la Salut de Lleida, «hem de desaprendre molt (actituds, frases fetes...) per saber estar al costat del malalt d’una forma determinada». En aquest sentit, la Facultat de Filosofia de la URL i l’Institut Borja de Bioètica, amb el suport del Secretariat de Pastoral de la Salut de les diòcesis catalanes, ha creat el diploma d’Expert Universitari en Acompanyament al Procés de Malaltia, que es començarà a impartir el curs vinent.

En aquest número de Catalunya Cristiana dediquem el Primer Pla a reivindicar la necessitat de preparar-nos, professionals i voluntaris, davant de la germana mort corporal de la qual parlava amb realisme sant Francesc d’Assís.


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET