CULTURA Foto: Agustí Codinach
53ena edició dels Premis Crítica “Serra d’Or”
La revista celebra el seixantè aniversari del començament de la seva segona etapa i reinvindica el seu treball a favor del saber i la cultura catalana
Macià Grau 03/04/2019

Aquest dimecres, 3 d’abril, s’ha celebrat a l’Espai Endesa de Barcelona la 53ena edició dels premis Crítica Serra d’Or, el guardó que atorga anualment la revista del monestir de Montserrat Serra d’Or a les obres més destacades de l’any, seleccionades per un jurat que les tria dins de quatre categories: la literatura i assaig, la recerca, el teatre, i la literatura infantil i juvenil.

La cerimònia d’entrega d’aquest any ha estat marcada pel retorn del P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat, que en l’anterior edició no va poder assistir-hi per motius de salut. Durant la seva intervenció, el P. Massot ha mostrat la seva preocupació “per la situació política del nostre país, amb els seus exiliats i els seus presos polítics, i amb l’espasa de Dàmocles d’una repressió brutal i completament injustificada”.
D’altra banda, el mateix P. Massot ha aprofitat aquest esdeveniment per recordar  totes les persones relacionades amb la revista que han mort en el darrer any, com és el cas de la historiadora Eva Serra, l’historiador de l’art Joaquim Garriga, el poeta Lluís Alpera, i els monjos de Montserrat Alexandre Olivar i Lluís Duch. Com ha explicat, ha estat gràcies a persones com ells que la revista celebrarà enguany el seixantè aniversari del començament de la seva segona etapa, una fita que ha servit perquè el P. Massot refermés els principis i els valors de Serra d’Or: “Hem treballat durant molts anys a favor de la cultura catalana, una cultura perseguida i menyspreada en temps del general Franco i, dissortadament, perseguida i menyspreada avui per alguns partits.”
Per la seva banda, el P. abat de Montserrat, Josep M. Soler, ha estat l’encarregat de tancar l’acte amb la seva intervenció, en la qual també ha destacat el valor de la cultura catalana: “La nostra cultura i la nostra societat tenen prou vigor per continuar endavant, per continuar pujant els ‘esglaons’ que menen al futur. La fatiga present de pujar-los val la pena perquè porten a noves realitats. Les ‘cisternes’ tornaran a omplir-se d’aigua”.

Guardonats de la 53ena edició dels Premis Crítica “Serra d’Or”

Secció de Literatura i Assaig
-Melcior Comes (Sobre la terra impura)
-Sebastià Alzamora (La netedat)
-Sergi Pàmies (L’art de portar gavardina)
-Ingrid Guardiola (L’ull i la navalla)
-Esther Tallada (Traducció de Llum d’agost de William Faulkner)
-Agustí Pons (Biografia a Maria Aurèlia Capmany, l’època d’una dona)

Secció de Recerca
-Xevi Camprubí (L’impressor Rafael Figueró i la premsa a la Catalunya del seu temps)
-Javier Martín-Vide i Alfons Puertas (Altres Ciències)
-Georg Kremnitz (Katalanische und Okzitanische Renaissance. Ein Vergleich Von 1800 Bis Heute)

Secció de Teatre
-Lara Díez Quintanilla (L’herència abandonada)
-Manuel Veiga (Siempre a la verita tuya)
-Nau Ivanow, per l’aportació més interessant

Secció de Literatura Infantil i Juvenil
-Àlex Nogués i Guiridi (Un pèl a la sopa)
-Núria Parera (La maleta)
-Aina Bestard (Naixements bestials)
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET